Dalmatinervalpar.

Därför blir vita hundar vita

Publicerad 13 augusti 2014 kl 16.03

Vetenskap. Ungefär hälften av alla hundar visar någon form av vithet i pälsen som kan variera från få vita tecken hos berner sennerhunden till extrem vit färg hos dalmatiner och den vita boxern. Men varför har hundar så ofta vita inslag i pälsen och hur kan vi förklara hur de bestäms genetiskt? Detta har forskare från SLU, Uppsala universitet och Broad Institute spridit nytt ljus över i en artikel som nu publiceras i den vetenskapliga tidskriften PLoS One.

Dela artikeln

Det finns en vida spridd missuppfattning att vita tecken hos hundar har uppkommit som en biprodukt när vi selekterat för ett tamt beteende. Men så är alltså inte fallet.

– Den viktigaste orsaken till att hundar har vita tecken är att vi medvetet valt hundar med vita tecken för avel, säger Leif Andersson en av forskarna bakom den nya studien.

Detta har pågått under tusentals år, vilket illustreras av den romerske auktoriteten på jordbruk, Columella, som redan på 100-talet beskrev hur fåraherdar föredrog vita fårhundar för att de var lättare att skilja från vargar om man behövde jaga iväg vargar vid gryningen eller skymningen.

I den artikel som publiceras i dag visar forskarna att vit färg hos hundar beror på mutationer i den så kallade MITF-genen, som har en avgörande betydelse för en normal utveckling av pigmentcellerna. Forskarna visar att dessa mutationer inte påverkar MITF-proteinet utan dess genetiska reglering.

– Hundars vita tecken beror inte på att de inte kan producera pigment utan att de helt saknar pigmentceller i huden i de områden som har vita tecken, säger Izabella Baranowska Körberg som doktorerade vid SLU på en avhandling där denna studie ingick.

– Förändringen i MITF-genens reglering gör att inte alla pigmentcellern hittar fram till huden under hundens embryo- och fosterutveckling. Eftersom pigmentcellerna också har en viktig funktion i innerörat får vissa hundar (5–15 procent) med extremt mycket vita tecken som vita boxrar och dalmatiner nedsatt hörsel eller dövhet, säger Göran Andersson, som tillsammans med Leif Andersson lett forskningssamarbetet, i ett pressmeddelande.

Forskarnas resultat var helt i linje med teorin att människan har avlat för vithet under tusentals år. De kunde nämligen visa att vissa varianter av vita tecken inte berodde på en enskild mutation utan på flera samverkande mutationer som uppkommit vid olika tillfällen.

– Det faktum att våra husdjur har en relativt lång historia (tusentals generationer) och selektionen för att förändra vissa egenskaper som färgteckning har varit mycket stark gör att vi nu har ett antal exempel på evolution av genvarianter som beror på flera konsekutiva genetiska förändringar i samma gen, och MITF-genen hos hundar är ett av de vackraste exemplen på detta menar Leif Andersson.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Allahu akbar!" – nytt knivdåd i Rotterdam

En död och en skadad. Nu undersöker polisen om det "kan" finnas kopplingar till muslimsk extremism.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.