Den amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa och det amerikanska meteorologiska institutet NOAA har, efter av varandra oberoende analyser, kommit fram till att förra året var jordens varmaste någonsin.
– Detta är det senaste i en rad av varma år, i en serie av varma decennier. Även om rankningen av enstaka år kan påverkas av kaotiska vädermönster, så kan de långsiktiga trenderna tillskrivas de klimatförändringar som nu domineras av människans utsläpp av växthusgaser, säger Gavin Schmidt från Nasa:s Goddard Institute of Space Studies.
Kritiker till Nasa:s och NOAA:s analyser frågar sig dock om mätmetoder idag är jämförbara med de som användes för mer än hundra år sedan. I oktober förra året konstaterade exempelvis NSIDC att istäcket vid Antarktis nådde sin största utbredning sedan satellitmätningar av kontinenten inleddes 1981, något som forskarna fortfarande inte vet vad det beror på.
Den vetenskapliga teorin kring mänsklig påverkan på växthuseffekten och så kallad global uppvärmning fokuserar på koldioxidens roll i atmosfären. Enligt de forskare som varnar för global uppvärmning absorberar koldioxid värmestrålning från jorden i våglängden 12-15 mikrometer och förhindrar att den strålar ut i rymden – något som skulle kunna leda till att klimatet blir varmare.
Debatten om den globala uppvärmningen har kantats av skandaler alltsedan interna mail från FN:s klimatpanel IPCC läckte ut 2009 som avslöjade en starkt politiskt färgad panel och ett infekterat maktspel bakom kulisserna. Sedan dess har IPCC fått kritik från flera tunga forskare för olika politiskt färgade och vetenskapligt ogrundade utsagor. Bland annat har IPCC hävdat att Himalayas glaciärer kommer att ha smält bort till 2035 – ett klimatalarmistiskt utspel som klimatforskarna Richard Tol, Roger Pielke och Hans von Storch kritiskt konstaterade inte var en "isolerad företeelse" från IPCC:s sida.