Moderaterna har tidigare gjort en kraftig gir bort från Reinfeldts "öppna era hjärtan"-linje genom att strama åt sin invandringspolitik ordentligt. Partiet vill nu mera ta emot färre så kallade flyktingar från tredje världen än Sverigedemokraterna.
Men nu börjar partiet också att ifrågasätta den politiskt korrekta ideologi som den förre partiledaren blev en symbol för.
I en debattartikel i Expressen idag skriver partisekreterare Tomas Tobé, apropå valet i USA, att det är dags att sluta ägna sig åt identitetspolitik och istället ta väljarnas verkliga oro på allvar. Han skyller dock utvecklingen på de rödgröna.
"Både en rad debattörer samt Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ har lyft godhetssignalering till norm. Det har varit viktigare med politiska elitprojekt än vad de allra flesta upplever i sin vardag."
Tobé beskriver hur "uppenbara målkonflikter" sopats under mattan, bland annat genom att meningsmotståndare pekats ut som "rasister".
"Det har bidragit till en ton i det politiska samtalet som utgår från att avsiktligt missförstå sin omgivning. Ett exempel är att det har varit lätt att bli stämplad som rasist om invandringsfrågan diskuterats. Andra delar har varit identitetspolitiska inslag i public service, ideologisk styrning av museiverksamhet, turerna kring Tintinböckerna på Kulturhusets bibliotek eller att försvara olika typer av separatism."
Han erkänner samtidigt att Moderaterna "inte varit tillräckligt bra" på att "markera" mot utvecklingen av dessa politiskt korrekta elitprojekt och skriver att "Sveriges etablissemang" nu måste börja se "verkligheten".
"Identitetspolitiken har nått vägs ände. I Sverige ska ingen känna att samhället har övergivit dem. Låt oss nu i stället fokusera på hur vi kan bygga Sverige starkare."
Sedan tidigare har enskilda företrädare för M, som riksdagsmannen Hanif Bali och den nytillträdde Muf-ordföranden Benjamin Dousa, blivit allt mer kritiska till politisk korrekthet, men det är första gången som en så hög partirepresentant som Tomas Tobé riktat så skarp kritik mot den dominerande ideologin.