Varför tjäna småslantar på knark när det finns riktigt grova pengar att håva in som skattefinansierad "företagare"?
Den frågan verkar allt fler gängkriminella ställa sig. Enligt Sara Persson från Ekobrottsmyndigheten har man observerat att kriminella gäng, som en del av sin verksamhet, börjat ta sig in i hälso- och sjukvården genom att driva vårdcentraler och vaccinationsmottagningar.
– Här är det jätteviktigt att vi inte får in de här personerna i hälso- och sjukvården, säger Sara Persson till Sveriges Radio.
Hon pekar på att de kriminella aktörerna är "multikriminella", engagerade i olika former av brottslighet, inklusive narkotikahandel, bedrägerier mot enskilda och företag samt ekonomisk brottslighet.
I rättsfall mot aktiva gängkriminella i det ökända Foxtrot-gänget har dessa inte bara åtalats för narkotikahandel, utan även för exempelvis skattebrott i företag som tagit hand om "ensamkommande barn".
Regeringen har också tagit upp problemet med gängens ekonomiska aktiviteter, där nu endast en minoritet av intäkterna kommer från narkotikahandel. Istället utnyttjar gängen företag för att generera brottsvinsterna, särskilt genom bedrägerier och ekonomisk brottslighet.
Myndigheterna försöker intensifiera insatserna för att stoppa gängens penningflöden, och detta inkluderar att förebygga deras inträde inom sjukvården. En bidragsutredning som presenterades i september föreslog åtgärder som ett bidragstak och reglerat ansvar för myndigheter som Försäkringskassan och CSN för att förebygga brott.
Bidragsutredningen pekade på att av de 14,6 miljarder kronor som betalas ut felaktigt i bidrag varje år går en stor del till organiserade brottsligheten.