EU-kommissionen vill ta rygg på Kina i nätcensur

Publicerad 1 juni 2024 kl 10.40

EU. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har lovat att bygga upp avancerade tekniska lösningar och en ny EU-myndighet för nätcensur efter att Tjeckien pekat ut den alternativa mediekanalen Voice of Europe som en front för Kreml. Nu föreslås en brandvägg av kinesisk modell som snabbt och effektivt ska kunna censurera exempelvis alternativa medier.

Dela artikeln

Under ett besök i Köpenhamn den 14 maj lade von der Layen fram initiativet ”European Democracy Shield” som beskrivs som en brandvägg som ska skydda traditionella medier och andra trovärdiga källor från konkurrens från vad hon kallar potentiell "utländsk påverkan".

Initiativet kommer i en tid då EU-vänstern står inför ett ökat tryck från sina nationella vänsteretablissemang om att skydda dem från konkurrens från högerpopulister, inte minst i Tyskland där AFD, som går till val på återvandring, växer kraftigt i popularitet.

Von der Leyen nämner själv inte Kina utan lyfter hellre fram initiativet som en europeisk motsvarighet till Frankrikes myndighet mot utländsk inblandning online, VIGINUM. Samma sak gör den neokonservativa tankesmedjan Europan Council of Foreign Relations i sin analys av den kommande censuren.

von der Leyen menar att Europa nu behöver en dedikerad teknisk lösning för att motverka utländsk inblandning, samt en funktion som samlar nödvändig expertis och koordinerar med befintliga nationella myndigheter.

Von der Leyen säger att hon vill förstärka förmågan att upptäcka och blockera "skadligt innehåll" på EU-nivå och bygga vidare på befintliga ramverk som Digital Services Act och det kommande AI-lagstiftningen för att bekämpa spridningen av "desinformation".

Efter anklagelser om rysk inblandning i den tjeckiska sajten Voice of Europe inrättades i mitten av april en tillfällig krisgrupp för att centralisera övervakning och censur med hänvisning till Rysslands eventuella försök att påverka EU-valet i juni.

Att en permanent sådan censurlösning övervägs efter valet har redan klargjorts av Belgiens premiärminister Alexander De Croo, vars land för närvarande innehar EU:s ordförandeskap.

De Croo vill även utvidga EU åklagarmandat till att inkludera "hot om utländsk inblandning", så att den som sprider desinformation ska kunna åtalas på EU-nivå. Formerna för detta är dock än så länge inte klara.


Har gett flera tusen vård. Hänvisar till "humanitära" skäl – möter skepsis.0 Plus

Ekonominyheter

Majoritet för totalförbud av telefonförsäljning

Tre av fyra säger ja.. Konsumentverket vill se betydligt hårdare tag.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.