I en nyligen publicerad studie undersökte ett svenskt-danskt forskarlag sammansättningen av ekologisk och konventionellt vitkål. Forskarna fann att produktionssystemet, det vill säga ekologisk eller konventionell odling, lämnar ett tydligt avtryck i vitkålen.
Forskarna mätte förekomsten av cirka 1600 ämnen i vitkålen med så kallad metabolomik – en metod där man försöker kartlägga hela innehållet av så kallade metaboliter i ett prov. Metaboliter är små molekyler som ingår i ämnesomsättningen, såsom vitaminer och antioxidanter.
Vitkålen i studien kom från ett flerårigt kontrollerat odlingsförsök.
I det här arbetet kunde forskarna konstatera att produktionssystemet lämnar ett tydligt avtryck i grödan. Däremot undersöktes inte om grödan från det ena eller andra sättet att odla är bättre för konsumentens hälsa.
Forskarna kunde med hjälp av proverna från ett år klassificera vitkålsprover i ekologiska och konventionella vilket visar att produktionssystemet har en effekt på kålens sammansättning som är bestående även under olika förhållanden. Detta beror förmodligen på olika tillgänglighet av växtnäring. Författarna menar att detta visar på möjligheten att använda metabolomik för att säkerställa att produkter som säljs som ekologiska verkligen har odlas ekologiskt.