Enligt Andersen visar såväl rapporteringen om gula västarna som de holländska protesterna att etablissemangs-sidan i konflikten är både välorganiserad och resursstark.
"Bristen på rapportering i media torde bero på att elitaktörer inte vill att gula västar och arga bönder ska påminna andra västerländska folk om att passivitet inte är det enda alternativet", konstaterar han i en text på den egna bloggen Oskorei.
Joakim Andersen konstaterar att priset många gånger blir högt för den som ger sig på etablissemanget med mindre fredliga medel. Inte bara den holländska regeringens hårdföra metoder utan även behandlingen av de inblandade i ”stormningen av Kapitolium” visar att så är fallet.
"Det är dock tveksamt om dessa repressiva metoder i längden kan kontrollera omfattande folkligt missnöje, vi har redan sett tecken på bristande lojalitet med etablissemanget hos polisen under inledande skeden av liknande konflikter i bland annat Kanada. I Nederländerna torde etablissemanget inte minst ha en pedagogisk utmaning framför sig när de ska förklara varför de väljer att driva igenom sin nya miljöpolitik under en akut, och global, kris vad gäller både mat och ekonomi. Liksom varför omtanken om miljön så ofta får drag av elitens klasskamp mot de egna folken", konstaterar Joakim Andersen.