Elektroder som mäter hjärnaktiviteten sattes på en strandkrabba som sedan utsattes för mekanisk och kemisk stimulans.

Bevisat: Krabbor känner smärta

Publicerad 27 november 2024 kl 16.11

Inrikes. Forskare vid Göteborgs universitet har för första gången bevisat att strandkrabbor kan uppleva smärta genom att skicka smärtsignaler till hjärnan.

Dela artikeln

Studien, som publicerats i tidskriften Biology, visar att skaldjur reagerar med nervaktivitet i hjärnan vid kemisk och mekanisk stimulans.

– Vi behöver hitta mindre plågsamma sätt att döda skaldjuren på om vi ska fortsätta att äta dem. Nu har vi vetenskapliga bevis på att de både upplever och reagerar på smärta, säger Lynne Sneddon, zoofysiolog vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Forskarna använde EEG-liknande teknik för att mäta hjärnaktiviteten hos strandkrabbor när de utsattes för stress, exempelvis genom tryck eller kemikalier.

Reaktionerna bekräftar att krabbor har smärtreceptorer i sina mjukdelar, enligt Eleftherios Kasiouras, doktorand och huvudförfattare till studien.

Fynden stärker argumenten för att inkludera skaldjur i djurskyddslagstiftningen. I dag är det tillåtet att stycka skaldjur levande, något forskarna anser behöver förändras.

– Vi kan anta att även andra kräftdjur som räkor, humrar och kräftor har liknande nervsystem och upplever smärta, säger Kasiouras.

Forskarna hoppas att studien leder till utvecklingen av mer humana metoder för hantering och slakt av skaldjur.


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Branschen varnar: Gäng angriper plogbilar och hotar förare. Orsaken är missnöje med mängden snö i Sverige, enligt företrädare för snösvängen.0 Plus

Artisten "förtvivlad" över mångkulturella utvecklingen. Att vi har gränser och nationer har en orsak, enligt stjärnan.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.