Allt fler svenskar får sina bankkonton avstängda, och FI misstänker nu att bankerna i onödan begränsar konsumenternas tillgång till betalkonton.
Bakgrunden är att Sverige efter mycket om och men har börjat föra statistik över antalet uppsagda bankkonton, och då visade det sig att bankerna sagt upp 60.000 konton bara under 2022. Och 159.000 bankkonton hade bankerna sagt upp på tre år.
Sedan dess har det svenska betalsystemet blivit ännu mer digitalt, vilket gör det svårt att leva utan ett betalkonto.
– Idag är det oerhört problematiskt att leva utan tillgång till betalkonton, säger Malin Alpen, områdeschef för betalningar på Finansinspektionen, till SvD.
Svenskar bosatta utomlands får enligt SvD regelmässigt konton uppsagda, inklusive en Dick Forslund som i januari 2024 fick sitt Nordeakonto avslutat efter 50 år som kund, eftersom han bor i Sydafrika.
– De stängde av mig för att jag inte är en lönsam kund, säger Dick Forslund till SvD.
– Utifrån hur Nordea uttryckte sig tyckte jag att det var tydligt att det var en massavstängning av kunder och eftersom banker måste göra individuella prövningar var det ganska enkelt för mig att bemöta, tillägger han.
Även denna tidnings grundare Widar Nord fick sina bankkonton uppsagda 2020, bland annat med motiveringen att han bodde utomlands.
Han stämde banken, Swedbank, och Stockholms tingsrätt dömde till sist banken att återöppna hans konto inom 20 dagar.
Tvisten kostade Swedbank över en miljon kronor i rättegångskostnader men ledde inte till några uppföljande åtgärder från Finansinspektionen. Och de som stämt sin bank eller väckt talan vid Allmänna reklamationsnämnden har i princip alltid förlorat mot banken i dessa ärenden.
Under våren kommer FI nu att kalla till sig storbankerna för att följa upp hur de arbetat med rätten till betalkonto under 2023 och 2024, rapporterade Dagens PS nyligen.
Finansinspektionens granskning av de fyra storbankerna ska presenteras under våren 2025.
– Sedan får vi se om vi i ett senare skede ser behov av att gå vidare genom en undersökning, säger Malin Alpen till Svenska Dagbladet.