I en av serierna får Lille Skutt syn på ett läskigt monster i skogen. Han berättar för alla vad han har sett, vilket leder till ryktesspridning. Men hans fru Nina Kanin, som i serien är en journalist, bestämmer sig för att undersöka vad som är sant.
– Internet är lite som den mörka skogen där Lille Skutt ser monstret. Vi har gjort en Bamsehistoria på det temat och i samma nummer går Bamses skola in på djupet om just källkritik, säger Bamses chefredaktör Charlotta Borelius.
I ett annat nummer kommer en av figurerna i serietidningen utsättas för ryktesspridning och bli oskyldigt anklagad. Med berättelserna vill man på Bamse lära barn om källkritik.
Det är inte första gången Bamse används för att ta upp samhällsfrågor eller sprida politiska budskap. Den bruna björnen lanserades av Rune Andréasson under 1970-talet och användes flitigt för att föra fram serietecknarens egna socialistiska ideal. I ett avsnitt av "Bamses skola" från 1983 hyllas den kommunistiska revolutionen i Kina:
"I Beijing finns världens största torg – TIEN AN MEN. Den himmelska fridens torg. Där samlades den 1 oktober 1949 miljoner människor för att höra Mao Zedong utropa Folkrepubliken Kina. Landet var befriat från de krigsherrar, affärsmän och utlänningar som tidigare styrde. Före denna befrielse svalt vissa år många miljoner människor ihjäl. Efter 1949 har man delat på maten mer rättvist och ingen svälter. Det är en av 1900-talets viktigaste händelser – var fjärde människa på jorden är ju kines", kunde barnen läsa i tidningen.
Ingenstans nämns det lidande Kina drabbades av på grund av kommunistiskt vanstyre. "Stora språnget" som under 50- och 60-talen syftade till att förstatliga jordbruket ledde till kaos, hungersnöd och att tiotals miljoner kineser svalt ihjäl.
I ett annat avsnitt av Bamses skola fick barnen lära sig kritisera sina föräldrar om de klagar på Sveriges höga skatter.
– Pappa säger att de betalar väldigt lite skatt i en del länder, invänder ett vargbarn när Skalman hyllar Sveriges välfärdssystem.
– Ja, men där har bara de rika råd med bra skolor, bra sjukhus och sådant, förklarar Skalman.
– Att betala skatt är ett sätt att hjälpas åt! slår Bamse fast.
De många socialistiska inslagen har fått Moderata ungdomsförbundet (MUF) att stämpla Bamse som en kommunistisk serietidning. Dåvarande statsminister Carl Bildt (M) fick mycket stark kritik från sitt ungdomsförbund när han gav bort Bamseslipsar i present till dignitärer som Bill Clinton och Boris Jeltsin.
Genom åren har barnen även sett Skalman träffa trollkarlen Eragord (drogare) och hans två medhjälpare Nifrom och Nioreh (morfin och heroin). Skalman provade på narkotika genom att dricka en röd dryck innan han kom fram till att droger inte är något för honom.
På senare år har Bamse använts i invandringsdebatten. För sex år sedan kom asylsökare även till Bamses by, några av dem fick stanna medan andra utvisades. I serien slutar det lyckligt för alla inblandade. De som skickas hem igen får ett varmt välkomnande av sina släktingar i hemlandet, en skildring som fått kritik från vänsterhåll.