Ryssutredningen
HÅRDA ANKLAGELSER: Idag pekar CNN ut Donald Trump som föremål för potentiell utpressning och rysk värvning som agent. Uppgifterna förnekas av Ryssland och Donald Trump.

Anklagelsen: Trump "koordinerade" valet med Putin

Publicerad 11 januari 2017 kl 13.24

Utrikes. Kort efter valdagen förutspådde prognosmakaren Allan Lichtman att Donald Trump skulle avsättas genom riksrätt, på initiativ av motståndare inom sitt parti. Idag publicerar CNN uppgifter som kan utgöra det första försöket: Ryssland påstås ha utpressningsuppgifter om Trump, som i sin tur ska ha "koordinerat" sin valkampanj med Kreml under fem års tid. Men uppgifterna kommer från Trump-hataren John McCain och är overifierade, kallas för "fake news" och dementeras av Ryssland och Trump.

Dela artikeln

"Betyder det här att FBI utreder om det ryska underrättelse­väsendet har försökt skapa en hemlig relation med Trump eller bearbetat honom till att bli agent?"

Frågan ställdes i den lilla amerikanska vänstertidskriften Mother Jones i slutet av oktober 2016, bara en vecka före presidentvalet. Uppgifterna man publicerade i samma artikel var häpnadsväckande – och Trump ville inte kommentera dem då. Idag har han tvingats dementera dem – som "fake news" och en "politisk häxprocess" – men det har inte hindrat uppgifterna från att bli huvudnyhet i samtliga amerikanska nyhetskanaler under onsdagen.

Kort innan valet, på fredagen innan Mother Jones publicering, hade FBI-chefen James Comey offentliggjort uppgifter om att myndigheten återupptagit sin brottsutredning mot Hillary Clinton. På söndagen påföljande helg skrev Harry Reid, demokratiskt oppositionsråd i USA:s senat, ett ilsket brev till Comey där han vände sig emot att FBI-chefen offentliggjort uppgifterna. Men brevet innehöll också följande formulering:

"Under mina kontakter med dig och andra höga tjänstemän inom våra säkerhetstjänster har det kommit fram att du sitter på explosivt material om nära band mellan Donald Trump, hans högsta rådgivare och den ryska regeringen – en främmande makt som är öppet fientlig mot USA. Allmänheten har rätt att känna till denna information."

Vid den här tiden var det ingen hemlighet att flera i Trumps rådgivarstab hade kontakter med Ryssland. Paul Manafort, Trumps tidigare kampanjchef, tvingades avgå efter att det framkommit att han fått 12,7 miljoner dollar, omkring 110 miljoner kronor, för att gå den ryska regeringens ärenden i Ukraina, enligt New York Times. Carter Page, en utrikespolitisk rådgivare, hade också tvingats bort på grund av sina finansiella kopplingar till Ryssland.

Men Harry Reids uppgifter handlade om något nytt. Källan till dem var en tidigare medarbetare inom den brittiska underrättelse­tjänsten MI6, som var stationerad i Ryssland under 1990-talet men som nu jobbat på uppdrag av en grupp Trump-hatande republikaner och, senare, demokrater. Den tidigare agenten sade sig ha fått information från ryska källor om att Kreml "i flera år" skulle ha bearbetat Donald Trump och bistått honom med olika former av hjälp.

"Den ryska regimen har bearbetat, stöttat och assisterat TRUMP under minst fem år. Målet, som godkänts av PUTIN, har varit att så split och skapa spänningar inom den västerländska alliansen", står det bland annat i en promemoria som den tidigare MI6-medarbetaren på eget initiativ överlämnade till FBI under ett möte i Rom i somras, enligt CNN:s myndighetskällor.

Idag den 11 januari har uppgifterna fått nytt liv. CNN rapporterar att förra veckans rapport om påstådda ryska dataintrång i USA även ska ha innehållit en hemlig bilaga som sammanfattade andra anklagelser mot Donald Trump.

Källan till flera av anklagelserna i bilagan är den brittiska MI6-veteranen, och FBI utreder fortfarande om uppgifterna har någon substans. Men myndigheterna ska ha inkluderat den hemliga sammanfattningen som en bilaga till rapporten för att varsko Donald Trump om att uppgifterna om honom cirkulerar bland underrättelsetjänster och fiender i Washington.

I sammanfattningen framkommer såväl uppgifterna om kampanjstabens påstådda "koordinering" med Kreml som andra anklagelser, i form av "komprometterande personliga och ekonomiska uppgifter" om Donald Trump.

Förutom den sammanfattning som Donald Trump ska ha fått läsa har myndigheterna, via läckor, även försett CNN med en 35 sidor lång rapport om innehållet i den brittiska ex-spionens promemorior. Vissa av dessa promemorior ska enligt CNN ha varit i omlopp så tidigt som i somras.

Hur spridda uppgifterna är vet ingen, men enligt CNN ska den notoriske Trump-hataren och republikanen John McCain den 9 december ha gett FBI-chefen James Comey en full kopia på MI6-veteranens promemorior, daterade från juni till december 2016. Åtta kongressledamöter med särskilt ansvar ska också ha fått se den sammanfattning som Donald Trump och Barack Obama har fått se.

Vilka "komprometterande uppgifter" det handlar om, utöver kontakterna med Ryssland, har CNN inte velat offentliggöra, och Donald Trump har tidigare förnekat alla personliga kopplingar till Ryssland. CNN har heller inte berättat hur, enligt promemoriorna, de påstådda kontakterna ska ha gått till, om Donald Trump själv ska ha känt till dem eller på vilken nivå i Donald Trumps stab de ska ha skett.

De många luckorna i rapporteringen har fått många att uttrycka skepsis mot den underförstådda anklagelsen om att Donald Trump skulle ha värvats som rysk agent. Trump-lojala Breitbart.com toppar exempelvis med rubriken "PEAK FAKE NEWS: BuzzFeed och CNN attackerar Trump med erkänt overifierbara Rysslands-'promemorior'" medan konservativa Fox News tar fasta på att Ryssland redan varit ute och dementerat uppgifterna. "FULLSTÄNDIG FABRIKATION: Ryssland nekar till att sitta på komprometterande material om Trump, kallar rapporten för 'nonsens'", står det med stor text på Fox News hemsida.

Bakgrunden är att den ryska presidentens talesperson Dmitrij Peskov har kallat de läckta uppgifterna för en ”komplett förfalskning” och "ren kiosklitteratur", rapporterar bland andra den ryska nyhetsbyrån Tass.

I ett Twitter-meddelande vid 13.30-tiden skrev Donald Trump: "Ryssland har aldrig försökt skaffa sig inflytande över mig. JAG HAR INGET MED RYSSLAND ATT GÖRA – INGA AFFÄRER, INGA LÅN, INGENTING!".


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Ekonominyheter

Brics-länderna vill ta över guldhandeln

En "apolitisk valuta".. USA:s grepp om guldpriset hotas när Brasilien, Ryssland, Indien och Kina planerar egen marknadsplats för ädelmetall.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.