Alla poliser i yttre tjänst får elchockvapen

Publicerad 16 april 2024 kl 12.27

Inrikes. Senast den 31 december 2024 ska alla poliser i yttre tjänst ha tillgång till elchockvapen. Syftet uppges vara ökad trygghet och minskat våld.

Dela artikeln

– Införandet pågår i alla polisregioner men man har kommit olika långt. Vapnet är ett bra komplement till annan utrustning och passar i situationer där våld eller hot om våld är överhängande, säger Daniel Gidemar vid Nationella operativa avdelningen på polisen.

Vapnet skapar obehag men är inte enligt polisen farligt. Det räknas till mindre dödliga våldshjälpmedel såsom pepparsprej och batong. När personer är hotfulla och utåtagerande kan polisen använda elchockvapnet för att lugna situationen och göra ett gripande.

Vapnet testades i flera år innan beslutet togs att införa det i hela myndigheten. Erfarenheterna visade bland annat att poliserna upplevde mindre stress i hotfulla situationer.

Vid en träff slås nervsignaler i muskulaturen ut tillfälligt. Gärningspersonen som träffats hamnar i ett stelt, krampliknande tillstånd. Energiurladdningen är så låg att hjärta, lungor eller en eventuell pacemaker inte påverkas.

Som en jämförelse har elstängsel för djur oftast en effekt på mellan en och fem joule per sekund. Elchockvapnets effekt är mindre än 0,07 joule per sekund.

Det går samtidigt inte att utesluta risken för fallskador, enligt polisen. Den elektriska impulsen pågår i fem sekunder och under den tiden är det svårt att röra sig, vilket kan göra att personen tappat balansen och faller. Deliriumliknande tillstånd och ett allmänt försämrat hälsotillstånd kan öka skaderisken.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Varning för otäcka bilder. Även flickvännen som var med vid händelsen är en vänsterextremist som anser att polisen är rasister.0 Plus

"Vi har lurats i 30 års tid." Politiskt korrekt önsketänkande bakom tidigare studier, visar häpnadsväckande nya fynd.0 Plus

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Simulerar krigföring mot upprorsmakare. Övningen äger rum i toppmodern kulisstad i Östergötland.0 Plus

Mer från Inrikes

Färre unga vuxna får antidepressiva

Avbrott i kraftiga ökningen.. "För tidigt att säga om utvecklingen håller i sig."0 

Inte fel vägra kalla patient för "hen"

"Ickebinär" blev "felkönad".. Sjuksköterska vägrade lyssna, enligt anmälan.0 

Vetenskap

Svensk superdator ska spana på ryssar från rymden. AI-försök inom "taktisk spaning och övervakning" från satellit.0 

Astra Zeneca återkallar covidvaccin globalt. Erkände nyligen för första gången dödliga biverkningar.0 

Kultur

Pojkscouterna blir könsneutrala. Byter namn – efter 114 år.0