I helgen medgav statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju med Svenska Dagbladet att den nuvarande nivån på asylinvandringen "inte är hållbar".
– [V]i kan inte fortsätta att ta emot, på ett sådant sätt som vi vill, om det här antalet människor ska fortsätta komma. Det går inte, sade han.
Nu kommer ett liknande besked från utrikesminister Margot Wallström. Hon uttrycker också oro för att den svenska opinionen kommer att få en annan inställning till invandringen när kollapsen väl kommer.
– Jag tror att de flesta känner att vi inte kan upprätthålla ett system där det kanske kommer 190 000 människor varje år, i längden kommer våra system att braka ihop. Och det mottagandet kommer inte att få folkligt stöd, säger Margot Wallström till DN.
Uttalandet har uppmärksammats internationellt, bland annat av ryska RT som konstaterar stora mängder asylsökare väljer att ta sig till Sverige på grund av landets "generösa bidragssystem".
Wallström nämner i intervjun med DN inga konkreta exempel på hur regeringen tänker bära sig åt för att undvika den förestående kollapsen. Det enda hon säger är att Sverige ska bli, som vänstertidningen formulerar det, "ännu tuffare mot EU" för att få mer pengar och avlastning.