Ett av Camerons främsta vallöften var att utlysa en folkomröstning om fortsatt EU-medlemskap ifall han fick fortsatt förtroende i det brittiska parlamentsvalet.
Efter gårdagens storseger meddelade premiärministern omedelbart att han kommer att hålla sitt löfte – något som väcker stark oro i Sverige.
– Det känns väldigt oroande. De behövs i EU och EU behöver Storbritannien som en stor och viktig aktör och för Sverige som har haft ett intensivt samarbete kring en rad sakfrågor, så känns det här ganska bekymmersamt, säger utrikesminister Margot Wallström till Sveriges Radio.
Den svenska ministern har tidigare väckt internationell uppmärksamhet för sin inställning till folkomröstningar och EU. Efter att befolkningen i Irland i juni 2008 röstat nej till det så kallade Lissabonfördraget ville EU inte erkänna nederlaget. Istället gjorde man några ändringar i fördragstexten för att blidka de irländska väljarna och lyckades få igenom dokumentet i en ny folkomröstning året därpå. Margot Wallström, som då var första vice ordförande för EU-kommissionen, vägrade i en tv-intervju efter den första folkomröstningen blankt att svara på hur väljarna egentligen skulle bära sig åt för att stoppa det kontroversiella förslaget från Bryssel: