Det är i en riksdagsmotion från nio olika vänsterpartister som det nu ställs krav på utökad rösträtt för utlänningar, något Samhällsnytt först rapporterade om.
Vänsterpartiet menar att det är en grundläggande rättighet i en demokrati att alla dess invånare får välja sina företrädare genom val. Men personer utan medborgarskap kan idag inte rösta i till exempel riksdagsvalet, däremot i valen i kommun och landsting. Det är bland annat detta som Vänsterpartiet nu vill ändra på.
I sin motion önskar vänsterpartisterna att även utlänningar ska kunna vara med och "påverka" utvecklingen nationellt i Sverige.
"De invånare som i dag nekas att utöva en demokratisk påverkan i folkomröstningar, riksdagsval och EU-parlamentsval är bl.a. de som kommit till Sverige som flyktingar, som är makar till svenska medborgare eller som invandrat till Sverige för att exempelvis studera eller arbeta", skriver de och fortsätter:
"Vänsterpartiet anser att de invånare i vårt land som inte är svenska medborgare ska ha samma möjligheter att avlägga sina röster i folkomröstningar, EU-parlamentsval och i riksdagsval som de har i kommunal- och landstingsval."
Dessutom anser Vänsterpartiets riksdagsledamöter att en utökad rösträtt även skulle ge bland annat så kallade flyktingar "en större känsla av delaktighet, samhörighet och ökad självkänsla".
Vallagen ska därför ändras så att rösträtt till riksdagen följer samma system som rösträtt i kommunalvalen, enligt partiet.
Det socialistiska riksdagspartiet vill också se en sänkt rösträttsålder till 16 år vid val till kommunfullmäktige. Detta ska först införas som försöksverksamhet i en eller flera kommuner.
"Sänkt rösträttsålder kan vitalisera demokratin och ger fler möjlighet att vara aktiv i demokratin", skriver de.