Att det ska vara tyst på bibliotek är en regel som allt mindre respekteras i Sverige. Tvärtom sker det mer och mer våld och stök i landets bibliotek.
För två år sedan släppte DIK en omtalad undersökning som kartlade bråk och sociala problem på landets bibliotek. Sedan dess har det inte blivit bättre, utan betydligt värre.
Nu säger 73 procent av de svarande bibliotekarierna att de upplevt social oro på sina bibliotek.
Det handlar bland annat om besökare som slåss med varandra och gäng som härjar i lokalerna.
55 procent uppger att hoten har ökat de senaste två åren och 41 procent upplever högre förekomst av social oro.
Antalet bibliotekarier som anser sig uppleva social oro flera gånger varje vecka har ökat med sju procentenheter och på de kommunala folkbiblioteken, där situationen är värst, uppger 44 procent att våldet har ökat sedan 2015.
16 procent funderar på att byta jobb och fyra procent upplever hot dagligen.
– Vi kan se att problemen som finns i resten av samhället flyttar in på biblioteket, säger DIK:s förbundsordförande Anna Troberg till DN.
Det ökade våldet har gjort att bibliotek nu har patrullerande väktare samt en larmknapp som går till polisen.
"Biblioteket tycks vara till för de som stör och förstör. Vi ska vara föräldrar och socarbetare. Det finns knappt tid att hjälpa de som vill ha assistans när man måste rusa runt och se till att inget förstörs samt säga till folk att vara lugna och dämpa rösten", skriver en av bibliotekarierna i undersökningen enligt DN.
Det finns även bibliotekarier som upplever påtryckningar från politiska grupper att ta in vissa böcker, särskilt från så kallade högerextrema grupper.