Ägaren av en medelstor villa med rörligt elpris som betalade runt 600 kronor för sin el i juni förra året, kan i år få betala över tusenlappen för samma månad.
För helåret 2018 kan räkningen bli upp till 7.000 kronor högre än 2017 och för en industrianläggning handlar det om miljonbelopp.
– Att priset är så högt just nu beror på det torra vädret. Det behövs nederbörd för att fylla vattenkraftverkens magasin. Men det torra väder betyder mindre vattenkraft och då stiger priserna, säger Arne Bergvik, chefsanalytiker på Jämtkraft i ett pressmeddelande.
På den finansiella elmarknaden Nasdaq tror man att elpriserna ska falla kommande år. Kontraktet för el år 2020 köps för 32 öre/kWh idag. Men Jämtkraft tror att priserna kommer att stiga och snarare nå 38 öre/kWh.
– Jag tror att uppgången blir ännu större framåt 2025 kan elpriset bli närmare 42 öre/kWh på den nordiska elbörsen, säger Arne Bergvik.
Enligt honom är det på längre sikt är andra faktorer än vädret som driver upp priserna.
– Den nordiska elmarknaden är sammankopplad med Europa där elpriset sätts av kol- och gaskraftverk. Det gör att de svenska och europeiska elpriserna påverkas av priset på kol och fossilgas, råvaror som handlas på världsmarknaden där aptiten ökar. Jag tror att elproduktionen kommer bli betydligt dyrare framöver, säger Arne Bergvik.