Terrordåden i Bryssel
Osama Krayem.

"Terrorsvensken" lyftes fram som exempel på lyckad integration

Publicerad 15 april 2016 kl 17.23

Inrikes. Den svenske medborgaren Osama Krayem, 23, häktades igår misstänkt för delaktighet i terrordåden i Bryssel. Men när han var yngre var han med i en dokumentärfilm där han berättade om hur man bäst går tillväga för att lyckas med "integrationen" av invandrare från tredje världen.

Dela artikeln

Totalt 20 personer dog och över hundra skadades när Khalid El Bakraoui, 27, sprängde sig i luften tunnelbanestation Pétillion i stadsdelen Maalbeek i Bryssel.

El Bakraouis följeslagare, Osama Krayem, hade även han en bomb i sin ryggsäck men valde att fly fältet.

Två veckor senare kunde 23-åringen gripas, och under torsdagen häktades han misstänkt för inblandning i terrordådet.

Krayem, som är svensk medborgare, radikaliserades för några år sedan och reste hösten 2014 till Syrien för att kriga för Islamiska staten. Han skickades därefter tillbaka som "flykting" till Europa, av allt att döma med instruktioner att genomföra terrorattacker.

Läs också: IS-terrorist var SVT:s expert på islamofobi

Personer som känner familjen uppger till Aftonbladet att Osama Krayems pappa var väldigt mån om att barnen skulle "integreras" i Sverige under uppväxten i Rosengård.

För tio år sedan var Osama, tillsammans med sin bror och far, med i dokumentärfilmen ”Utan gränser – en film om idrott och integration” där de fick lägga ut texten om hur idrotten är nyckeln till integration.

Enligt Aftonbladet hade polisen före 23-åringens resa till Syrien haft koll på honom på grund av hans band till Malmös kriminella miljö.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.