Den 25 maj genomfördes en massaker av 108 civila i två byar som tillhör den syriska Hoularegionen. Händelsen i regionen, som domineras av den syriska oppositionen till den alawitiska Assadregimen, har sedan använts för att motivera ökade internationella påtryckningar ifrån FN och västländer.
Västerländska makthavare har använt massakern för att motivera behovet av en internationell militär intervention, av samma slag som Libyen utsattes för förra året.
Enligt styrande i Syrien utfördes massakern av terroristgrupper kopplade till rebellerna, medan den syriska oppositionen, som består av utlandsfinansierade Free Syrian Army, istället hävdar att massakern genomfördes av Shabiha-milis, som är en civilklädd paramilitär grupp kopplad till Assadregimen.
Den syriska oppositionens framställning av händelserna har framförts i västerländsk media som den korrekta och rebellernas version utgör dessutom grunden för FN:s krav på en internationell utredning. Kina och Ryssland motsatte sig kravet då de ansåg att det föreslagna uttalandet allt för ensidigt ställde sig på rebellernas sida.
En annorlunda beskrivning av händelseförloppet framfördes den 7 juni av den tyske Damaskusbaserade reportern Rainer Hermann i Frankfurter Allgemeine Zeitung. Intervjuer med oppositionella som besökt området bekräftar enligt Hermann i stort regimens version av vad som hände.
Enligt Rainer Herrmanns beskrivning tog händelserna sin början efter fredagsbönen den 25 maj när sunnitiska rebeller utförde attacker mot vägspärrar som den syriska armén placerat ut runt Houla för att skydda alawitiska byar från angrepp av sunnitiska upprorsmän. Den alawitiska minoriteten tillhör en variant av shiaislam, vilket är den religion som Assadklanen utövar. Under stridigheterna mellan rebellerna och armén isolerades byarna i Houla från omvärlden.
I sitt reportage skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung:
"Enligt ögonvittnesskildringar utfördes massakern under denna tid. Bland de döda fanns nästan uteslutande anhöriga till alawitiska och shiamuslimska minoriteter i Hoularegionen där befolkningen till 90 procent består av sunnimuslimer. Dussintals medlemmar av en familj som under de senaste åren konverterat ifrån sunnitisk tro till shiaislam slaktades. Bland de döda fanns medlemmar av den alawitiska familjen Shomaliya och familjen till en sunnimuslimsk syrisk riksdagsman, som betraktades som en kollaboratör till regimen."
"Omedelbart efter massakern ska förövarna ha filmat sina offer, kallat dem sunnimuslimska, och distribuerat videorna via internet", fortsätter tidningen.
Samma dag som attackerna utfördes, fördömde FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon den syriska regeringens "oacceptabla användande av våld och övergrepp". Men enligt Assadregimen skedde massmorden för att underminera vapenvilan som FN:s speciella sändebud Kofi Annan hade förhandlat fram.
Strax efter massakern, som enligt Hermann utfördes av grupper kopplade till rebellerna, meddelade samma rebeller att de inte längre respekterar Kofi Annans fredsplan.