Sverige fortsätter ta emot stora mängder invandrare.
År efter år har Migrationsverket i uppdrag att fylla platserna för Sveriges så kallade flyktingkvot, och allt ska vara klart innan årsskiftet.
Nu har myndigheten beslutat att utöka antalet kvotflyktingar kraftigt till nästa år, från 3.400 till 5.000 platser.
– För att klara den utmaningen är vi i gång med förberedelserna inför 2018. Vi har förberett uttagningen av 1.500 personer som kan resa hit strax efter årsskiftet, säger Migrationsverkets Oskar Ekblad.
Redan förra årets flyktingkvot med 3.400 platser var den största sedan Balkankrigen på 90-talet, uppger myndigheten. Innan 2017 har kvoten legat på ungefär 1.800–1.900 platser per år.
Men samtidigt som riksdagen behandlade budgetpropositionen tidigare i år beslutade den att 2018 års flyktingkvot ska omfatta hela 5.000 personer.
– För att vi ska kunna fylla 5.000 platser är det viktigt att vara ute i god tid. Det krävs att det kommer 400-500 personer till Sverige varje månad för att överföringar och mottagande ska fungera bra, säger Ekblad.
De 1.500 extra kvotflyktingarna handlar främst om invandrare från Syrien, som får 900 platser, trots att kriget där nu är så gott som över. Dessutom har 616 platser avsatts för kongoleser, etiopier, eritreaner och personer av andra nationaliteter. Syrierna tas ut på plats av utsända delegationer i Libanon och i Turkiet, skriver Migrationsverket.
Enligt Oskar Ekblad är UNHCR mycket positiva till att Sverige valt att ta emot ännu fler kvotflyktingar.
– Det är särskilt välkommet nu när det är oklart hur många kvotflyktingar EU-länderna och USA kommer att ta emot framöver, säger han.
Uppdraget med de 1.500 kvotflyktingarna ska inte heller påverka Migrationsverkets arbete för att ge "ett stort antal asylsökande" beslut i sina ärenden före årsskiftet.
Besluten i kvotflyktingarnas asylärenden fattas nämligen antingen av ett särskilt team i Malmö eller av de utsända delegationerna.
Enligt Migrationsverket är en kvotflykting en person som "har flytt från sitt land och som har blivit utvald av FN:s flyktingorgan UNHCR för att få flytta till ett annat land". Detta kallas vidarebosättning.
Migrationsverkets senaste prognos visar att mellan 19.000 till 33.000 asylsökare väntas kommer till Sverige nästa år. Antalet inkommande anknytningsärenden, alltså anhöriginvandrare, väntas bli 47.000.