Messerschmidt har tidigare riktat hård kritik mot det svenska valsystemet. Han har bland annat pekat på att kravet på valhemlighet inte uppfylls eftersom väljarna tvingas plocka på sig valsedlar för enskilda partier inför öppen ridå – något som han hävdar leder till att många drar sig för att rösta på "kontroversiella" partier. Inför riksdagsvalet 2010 försökte han förmå EU-parlamentet att skicka valobservatörer till Sverige.
Men efter den så kallade decemberöverenskommelsen och det inställda extravalet går den danske politikern ett steg längre och avfärdar att Sverige över huvud taget längre kan ses som en demokrati.
– För att ett land ska kunna kalla sig demokratiskt måste minst tre villkor uppfyllas. Det måste råda yttrandefrihet. Det bör anordnas hemliga val, så ingen kan se vad man röstar på. Och statsmakten får inte köpslå om när val ska hållas. På inget av dessa områden lever Sverige längre upp till de grundläggande kraven för en demokrati, säger Morten Messerschmidt enligt danska Avisen.
– Statsmakten köpslår om valdagen för att helt enkelt se till att det största oppositionspartiet – Sverigedemokraterna – inte ska komma till makten. Det är ovärdigt och ynkligt och har ingenting med demokrati att göra, fortsätter han.
Enligt Morten Messerschmidt har Danmark ett ansvar att hjälpa Sverige att återupprätta sin demokrati. Han reagerar särskilt starkt på hur det svenska etablissemanget hanterar oliktänkande.
– Det råder inte längre yttrandefrihet i Sverige. Om man lägger sig i invandringsdebatten med ett kritiskt förhållningssätt så blir man genast stämplad som rasist, eller ännu värre, man förlorar sin ställning eller utsätts för våld och stigmatisering. Det är fruktansvärt och påminner om DDR och yrkesförbud, säger han.