Sverige gav enligt SIDA år 2011 101 miljoner kronor i bistånd till Sydafrika. Landet är svårt plågat av fattigdom. 13 miljoner invånare lever på mindre än 10 kronor per dag och två miljoner saknar tillgång till toalett.
I stället för att satsa på sitt eget lands invånare väljer Sydafrikas president Jacob Zuma att uppgradera sitt tidigare enkla lanthus för 185 miljoner kronor.
Konstruktionsarbetet av palatskomplexet inkluderar 31 nya hus, underjordiska bunkrar med luftkonditionering och helikopterplatta. Dessutom utökas hemmet i byn Nkandla med idrottsplaner med konstgräs, tennisbanor, en gymnastiksal och ett toppmodernt säkerhetssystem som kontrolleras med fingeravtryck. Ovanpå detta har vägarna till palatset förbättrats för 426 miljoner kronor.
Enligt The Guardian ska uppgraderingen också inkludera en militär klinik för familjen, hus för säkerhetspersonal, flygvapenpersonal och poliser, underjordisk parkering för minst 40 bilar, lekparker samt ett besökscenter.
Den större delen av kostnaderna betalas direkt av skattebetalarna. Presidenten, som har en årsinkomst på två miljoner kronor per år, bidrar med 7,5 miljoner kronor av sina egna pengar. Ursprungligen beräknades kostnaden för uppgraderingarna till drygt fem miljoner kronor.
Dessutom har byggandet av en ny närliggande stad kallad "Zumaville" inletts. Kostnaden för staden beräknas i inledningsskedet till 1,5 miljarder kronor, och kostnaden är tänkt att delas lika mellan skattebetalarna och den privata sektorn. Staden kommer att ha en yta motsvarande 10 000 medelklassvillor.
Jacob Zuma lever i polygami och har fyra fruar. 2009 gifte han sig för sjätte gången utan att ha skiljt sig från sina tidigare fruar. Han uppskattas ha minst 20 barn. För sina fruar får han varje år 13 miljoner kronor i underhållsbidrag. Marken som hans palats ligger på ägs av zulustammen och hyran är 6 000 kronor per år.
Under en utfrågning i parlamentet i förra veckan sade sig Zuma, som är ordförande för S-närstående ANC, inte ha någon aning om omfattningen av uppgraderingarna. Inte heller hade han en susning om hur mycket hans bunkrar hade kostat.
Jag känner inte till siffrorna. Det är inte mitt jobb, svarade Zuma.
Enligt Daily Mail så hemligstämplade Zumas ministrar de topphemliga handlingarna när journalister började avslöja kostnaderna.
Han har också upphöjt statusen på sin egen bostad till "nationell stödjepunkt" vilket innebär att palatset får nationell strategisk betydelse. Konkret innebär det att alla detaljer om palatskomplexet är hemliga.
Den 70-årige Jacob Zumas karriär har kantats av mängder av skandaler, men trots detta åtnjuter han fortfarande stor populäritet hos folket, mycket beroende på vänskapen med den av USA tidigare terrorstämplade Nelson Mandela.
Hans första fru begick självmord 2000 och efterlämnade ett brev i vilket hon beskrev "24 års helvete" med honom.
År 2004 dömdes hans finansiella rådgivare Schabir Shaik till 15 års fängelse för att tagit emot mutor på hundratusentals kronor av vapenhandlare. Zumas fall lades ned trots överväldigande bevisning på korruption.
Året därpå anklagade en HIV-positiv 31-årig kvinna honom för våldtäkt. Zuma friades i rättegången och försvarade sig med att han tog en dusch efteråt för att skydda sig mot HIV-smitta.
I januari i år uppmanade Zuma till folkmord på vita under ANC:s hundraårsjubileumsgala i Bloemfontein, där ledande svenska socialdemokrater fanns på plats. Inför en jublande och dansande folkmassa sjöng Zuma "Vi ska skjuta ned de vita med maskingevär".
I somras uttalade Zuma stöd för att att svarta ska ta över makten över vitas del av ekonomin i Sydafrika på en konferens om policyfrågor som ANC arrangerade.
Det är inte första gången som biståndskomplexets trognaste samarbetspartners berikar sig själva. År 2011 avslöjades Ekvatorialguineas president Teodoro Obiang Nguema när han blev av med fem supersportbilar värda 50 miljoner kronor, motsvarande ganska exakt två års u-hjälpsbetalningar från EU:s skattebetalare.