Som ett resultat av det svenska vetot, som bara fick stöd av Storbritannien när frågan avgjordes i Bryssel på fredagen, upplöses nu även två utredningar som skulle ha granskat USA:s spionage mot EU:s medlemsländer, skriver The Guardian. När DN tidigt på lördagsmorgonen skrev om mötet i Bryssel valde journalisten Henrik Brors att inte berätta om att Sverige använde sitt veto vid förhandlingarna. Istället nöjde sig tidningen, som är känd för att vara en pro-amerikansk röst inom svensk media, med att konstatera att Sverige och Storbritannien var "de som stretade emot längst".
Storbritannien pekas sedan tidigare ut som det EU-land som ska ha hjälpt USA att samla in spiondata från flera andra europeiska länder.
Samtalen med den amerikanska regeringen var tänkta att omfatta alla former av spionage mellan USA och Europa och skulle utgöra ett försök att lugna de transatlantiska spänningarna som uppstått efter att den omfattande övervakningen avslöjats. Men nu begränsas samtalen istället till att handla om hur det så kallade Prism-programmet påverkar den personliga integriteten, sedan Storbritannien och Sverige på fredagen lade in sina veton mot en mer omfattande utfrågning av USA.
I förra veckan publicerade den tyska veckotidningen Der Spiegel nya uppgifter från den amerikanske NSA-läckan Edward Snowden. Enligt tidningen ska USA i hemlighet ha avlyssnat EU-kontor i såväl Bryssel som Washington DC samt bedrivit omfattande spionage mot Tyskland, Frankrike och en rad andra EU-länder. Det är bland annat dessa uppgifter som EU nu blir förhindrade att behandla i sina samtal med USA.
EU-kommissionen har sedan tidigare inlett ett arbete med att skapa två expertgrupper som tillsammans med USA var tänkta att granska NSA:s spionage mot EU:s medlemsländer och svara på rad frågor. Genom det svenska och brittiska vetot kommer nu även dessa expertgrupper att upplösas, skriver The Guardian.
Beslutet att hålla de transatlantiska samtalen fattades efter 24 timmars förhandlingar i Bryssel mellan EU:s ambassadörer.
Enligt uppgifter till The Guardian ringde den litautiska regeringen till Carl Bildt under torsdagen för att i egenskap av EU:s ordförandeland försöka få Sverige att ge med sig. Men försöken misslyckades, och de intensiva förhandlingarna pågick hela natten.
Uppdatering 11.40: Efter Fria Tiders artikel rapporterar nu Ekot och Aftonbladet om det svenska vetot.