Jerzy Sarnecki, Christian Diesen, Tiina Rosenberg och Mårten Schultz. Alla är de samhällsforskare som ofta syns i svensk media men i den internationella akademiska litteraturen lyser citeringarna med sin frånvaro. Nu kritiserar Bo Rothstein, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, vad han uppfattar som en alltför provinsiell forskningspolitik inom humaniora och samhällsvetenskap.
"Vetenskapsrådet ger miljoner till forskning som inte nämnvärt uppmärksammas i utländska publikationer", konstaterar Rothstein på DN Debatt.
Professorn har använt Google Scholar för att granska de 63 forskare inom det humanistiska och samhällsvetenskapliga området som fått över tre skattemiljoner i anslag av Vetenskapsrådet i år. Av dessa har fler än hälften nästan helt ignorerats internationellt, visar Google Scholar.
"Deras citeringstal i databasen är så pass lågt (under 150) att man tryggt kan säga att deras forskning inte alls är internationellt uppmärksammad", skriver Bo Rothstein på DN Debatt.
Enligt artikeln betyder det här att den humanistiska och samhällsvetenskapliga forskningen i Sverige som tilldelas de största anslagen inte utgör internationellt erkänd och uppmärksammad forskning. Istället måste den betraktas som "provinsiell till sin karaktär", skriver Bo Rothstein i sin artikel.