Storbritannien öppnar för turkiskt EU-inträde år 3000

Publicerad 22 maj 2016 kl 22.53

Utrikes. Om utvecklingen i Turkiet fortsätter så bör ett turkiskt EU-inträde inte bli aktuellt förrän tidigast år 3.000. Den bedömningen gör Storbritanniens premiärminister David Cameron, som tidigare kampanjat med Fredrik Reinfeldt för att inkludera Turkiet i EU.

Dela artikeln

Inför den stora folkomröstningen om ett brittiskt EU-utträde den 23 juni har utträdesförespråkarna publicerat valaffischer med budskapet "Turkiet (befolkning: 76 miljoner) går med i EU", tillsammans med en bild på ett brittiskt pass, för att understryka risken för massinvandring till de brittiska öarna från Turkiet, som ligger i tredje världen.

– Det är ett väldigt vilseledande påstående, sade Cameron om kampanjens affischer i en intervju med ITV som Financial Times citerar.

Turkiet tog sina första steg för att gå med i EU år 1963, men misslyckas ständigt med att attrahera de europeiska ländernas intresse för att släppa in landet i gemenskapen. Under tiden har flera fattiga – men vita – östeuropeiska länder gått med i EU och haft en snabb och framgångsrik ekonomisk utveckling.

Men något liknande är inte aktuellt för Turkiet, tror David Cameron, som tidigare kampanjat tillsammans med Fredrik Reinfeldt för att ta med Turkiet i EU.

– De ansökte om medlemskap 1987. Om utvecklingen i landet fortsätter som nu kommer de förmodligen att få gå med någon gång runt år 3000, sade Cameron till ITV.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Fiskarsonen som tog strid för Frankrike. Han var Jean-Marie Le Pen.0 

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0