På sin hemsida, som lanserades på onsdagen, uppger sig Nätaktivisterna ha som syfte att "ta fighten mot rasismen" som sprids på internet. Rasism definieras som övertygelsen att "mänskligheten kan delas in i olika grupper" och ett exempel på en rasistisk åsikt kan vara att man anser att "det finns en 'svensk' kultur".
Genom utbildningar och workshops ska projektet lära gymnasieungdomar att bli politiska aktivister som ska motarbeta den typen av "kulturrasistiska" förställningar på nätet. Ungdomarna får bland annat lära sig hur man anmälar olämpligt material på sociala medier.
– Med vår webbplats hoppas vi uppnå två saker. Det ena är att uppvärdera nätaktivism och det andra är att skapa en plats där nätaktivister kan samla kraft och peppa varandra, säger projektets kommunikationsansvariga Vian Tahir.
Nätaktivisterna drivs av Föreningen Norden, Ungdom mot Rasism och Ung Medias, som har beviljats ett treårigt projektstöd av Allmänna arvsfonden, som tidigare beviljat stora bidrag till den vänsterextrema stiftelsen Expo.
Bara det första året landar kostnaderna på 2,2 miljoner kronor och fyra personer har heltidsanställts med statliga löner.
Föreningen Nordens generalsekreterare Bo Andersson tycker att webbplatsen förutom att vara informationsplats även har ett symboliskt värde.
– Den symboliserar en ambition och visar att vi tänker företräda och stärka de okränkbara och grundläggande mänskliga värdena. Nu ska vi arbeta för att minimera motståndet till de värden vi står för, det motstånd som bland annat tar sig i uttryck i en för mänskligheten ovärdig rasism.
Under gårdagens lansering hölls en paneldebatt med bland annat Hugo Wester, som är expert på värdegrund och diskriminering på Skolverket.