Totalt 15 projekt får skattefinansiering med en halv miljon kronor vardera för att ta fram ätbara prototyper som ska kunna ersätta konventionella köttprodukter.
– Projekten kan också öka den svenska livsmedelsbranschens konkurrenskraft genom att produkterna som tas fram baseras på råvaror som kan produceras kostnadseffektivt i Sverige, säger Sebastian Axelsson, ansvarig för satsningen på Vinnova i ett pressmeddelande.
För att konsumenterna ska vilja äta sådant som färs på syrsor och mjölmask behöver de "smaka gott", konstaterar myndigheten. Därför får de skattefinansierade projekten delta i ett smakprovningsevent i Måltidens hus i Grythyttan 16 november, där gourmetkrögaren Tareq Taylor och matkreatören Lina Gebäck ingår i panelen. De vinnande bidragen får möjlighet att söka en följdinvestering på upp till två miljoner skattekronor för att utveckla prototypen mot en färdig produkt.
Läs också: Larver på pizzan när Stockholm lanserar klimatsmart kokbok