Fria Tider granskar FI
Soraya Post (Fi).

Soraya Post gifte bort minderårig dotter

Publicerad 29 maj 2014 kl 17.07

Inrikes. 57-åriga Soraya Post, som i söndags valdes in till Europaparlamentet för Feministiskt initiativ, stödjer den romska traditionen med barnäktenskap. Själv lät hon sin dotter gifta sig när hon bara var 16 år.

Dela artikeln

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski lät dagen efter valet sin agendasättande reporter Niklas Orrenius skriva ett totalt okritiskt hyllningsreportage om Soraya Post.

I den öppenhjärtiga intervjun kom frågan om romska barnäktenskap upp, och 57-åringen berättade att hon lät sin dotter genomgå ett romskt äktenskap när hon var 16 år gammal. Eftersom hon var minderårig genomfördes ceremonin inofficiellt med en bröllopsfest, varpå äktenskapet godkändes av klanen.

– De ville ha varandra, säger Soraya Post till Dagens Nyheter.

På nätet frågar sig många om det är Feministiskt initiativs officiella linje att minderåriga flickor ska kunna giftas bort. En av dem är Göteborgs-Postens ledarskribent Malin Lernfelt, som dock är noga med att understryka att hon tycker att Post är en "imponerande kvinna, en människorättskämpe och förebild".

"Tycker Soraya Post att vi bör acceptera barnäktenskap? Anser hon att människors grupptillhörighet skall avgöra vilka rättigheter de har? Vad tycker Fi? Kommer Fi till exempel driva frågor om förebyggande och bekämpning av barn- och tvångsäktenskap i EU-parlamentet? Kommer den kamp för romers rättigheter som Soraya Post avser driva inom EU även att innebära en kamp för att romska flickor skall få bli vuxna innan de gifter sig?" frågar sig Lernfelt i ett blogginlägg.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Han var Jean-Marie Le Pen. Jonas De Geer minns mannen som aldrig vek ned sig för det globala.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0