Socialdemokraterna ska ta krafttag mot ”fake news” som finns på nätet. Det framgår av en intervju i Aftonbladet med finansminister Magdalena Andersson på onsdagen.
– Det här är ett jättestort problem. Det riskerar att skada tilliten till samhället och därmed också den svenska modellen. Det handlar om vilket samhälle vi vill ha. Vi ska ha en debatt som grundar sig i fakta så att vi på så sätt kan fatta rätt beslut, säger Magdalena Andersson till tidningen.
Enligt Andersson ska Sverige vara ett samhälle där människor kan lita på varandra. Detta menar hon är grunden i den svenska modellen. Men för att lyckas med det måste alla i Sverige vara "överens om grundläggande gemensamma fakta", förklarar hon.
Regeringspartiet ska därför ta fram ett så kallat ”handlingsprogram mot faktaresistens” bestående av tre delar som går ut på "bättre utbildning" i skolorna, att "säkra fri journalistik i hela Sverige" samt att "myndigheter ska bli ännu bättre på att sprida fakta", skriver Aftonbladet.
Ett exempel på falska nyheter som Andersson själv påstår sig ha stött på handlar om de pengar staten lägger på asylinvandringen. Enligt Andersson tror många att Sverige lånar till det så kallade flyktingmottagandet. Det är inte sant, hävdar hon, och påpekar att Sverige hade överskott i statsfinanserna både 2015 och 2016.
Enligt Magdalena Andersson är det viktigt att starta med ungdomar så att de lär sig skilja på riktiga och falska "fakta" redan i skolan.
– Men även alla andra behöver ha förmåga att hantera det, påpekar hon.
Aftonbladet satte först rubriken "S-planen: Ska skydda oss mot fake news" på sin intervju med Magdalena Andersson. Nu heter den "Så ska S stoppa 'fake news' på nätet".
Begreppet Sanningsministeriet kommer från George Orwells dystopiska roman 1984, där protagonisten Winston Smith arbetar som tjänsteman på just "Sanningsministeriet", som ansvarar för att ändra historien för att visa att "Partiet" alltid har rätt och är allvetande.