Johan Westerholm (S) driver den välbesökta bloggen Mitt i steget.

Socialdemokrat: Åsiktsregistret bryter mot lagen

Publicerad 11 december 2013 kl 12.52

Inrikes.Vänsterextrema Researchgruppens registrering av oliktänkande är tvivelaktig och förmodligen olaglig. Det skriver S-profilen Johan Westerholm på sin blogg. Samtidigt får Expressen kritik för sina uthängningar.

Gilla artikeln på Facebook

Åtminstone 6.200 svenskar som skrivit kommentarer på sajter som Fria Tider och Avpixlat har identifierats och förts in i det vänsterextrema åsiktsregistret. Informationen har sedan sålts vidare till bland annat Expressen, som idag hängde ut flera privatpersoner som anonymt kritiserat invandringspolitiken på nätet.

Enligt S-bloggaren Johan Westerholm bryter Researchgruppen sannolikt mot personuppgiftslagen, PUL, och kan räkna med ett rättsligt efterspel.

"Detta är databehandling av personuppgifter som dessutom omfattar en politisk åsikt. Endast FRA, genom FRA PUL, får ägna sig åt detta och det borde ha räckt att samkörningen av IP-adresser och folkbokföringen publicerades för att Datainspektionen borde reagera", skriver han.

Westerholm kritiserar också den etiska aspekten av informationshanteringen.

"För även om vi idag, 90 procent av den svenska väljarkåren, tycker hjärtinnerligt illa om SD och i grunden bejakar denna typ av samkörning av uppgifter så måste vi ställa oss frågan om det ska vara tillåtet bara vid en viss typ av åsiktskartläggning eller om vi ska kunna börja spåra vad andra kommentatorers egentliga identiteter och åsikter är. Det som kallas, i andra sammanhang, för åsiktsregistrering", skriver Johan Westerholm på sin blogg.

Fler ifrågasatte idag lämpligheten i att Expressen hänger ut privatpersoner ur ett åsiktsregister som skapats av våldsbejakande vänsterextremister, sannolikt med hjälp av dataintrång.

"Ursäkten för det Expressen nu gör är förstås att åsikterna är förfärliga. Vilket de är. Men det motiverar inte att privatpersoner hängs ut", twittrade exempelvis en försiktigt kritisk Markus Uvell, vd för Timbro.

Till och med Expressens tidigare ledarskribent Isobel Hadley-Kamptz, som tidigare ägnat sig åt att hota Fria Tiders annonsörer, tycker att hennes före detta arbetsgivare den här gången gick för långt.

"Jag vill inte ha ett pressklimat där vi obekymrat publicerar namnen på brottsmisstänkta i tidningen, inte ens rasistiska brottsmisstänkta", skriver Hadley-Kamptz på Twitter.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ena flickan fick 122 hugg

Axel Rudakubana, 18, döms för dådet i Southport. "Ett av de mest extrema och chockerande brotten."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Han var Jean-Marie Le Pen. Jonas De Geer minns mannen som aldrig vek ned sig för det globala.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0