"Skolan präglas starkt av den kulturella mångfald som finns i stadsdelen. Det talas cirka 60 modersmål" och "eleverna respekterar varandra, varandras kulturella olikheter och de elever inspektörerna intervjuar känner sig trygga i sin skolmiljö och är inte medvetna om att det skulle förekomma någon mobbning."
Så beskrivs Sjumilaskolan i Biskopsgården i Göteborg i en drygt tio år gammal utbildningsinspektion från Skolverket. Även om Skolverket då noterade att det förekom omfattande skadegörelse och att "antalet elever med psykosociala problem är stort" var den sammanvägda bedömningen trots det att skolverksamheten "övergripande är av god kvalitet".
Men det var då. Idag kom en larmrapport från Skolinspektionen som målar upp en väldigt annorlunda bild av en skola där det nästintill tycks råda anarki.
Färre än en tredjedel av skolans elever lyckas bli godkända i alla ämnen, våld, hot och kränkningar är vardag och inte ens lärarna och de vuxna på skolan kan eller vågar sätta stopp för våldet. Efter att skottlossning under kvällstid brutit ut på skolgården förra terminen är det flera elever som vittnar om att de inte längre vågar gå till skolan.
"Några lärare berättar att de själva varit i både verbala och fysiska konflikter med elever, och att lärarna ibland fruktar att elever ska slå ihjäl varandra. Lärarna beskriver en generell oro på skolan och berättar också att de anser att det föreligger risk för upplopp i högstadiet", står det att läsa i den dystopiska rapporten från den svenska myndigheten.
Under Skolinspektionens tillsyn av skolan blev de vittne till ett flertal allvarliga incidenter som slagsmål och annat våld utan att några vuxna på skolan, vare sig lärare, resurspersonal eller rastvakter, ingrep. Inspektionen rapporterar även att eleverna under en lektion använder sig av ord som "motherfucker", "fucking", "hell", "bitch" och "whore", utan att läraren reagerar på att det skulle vara något konstigt med det.
I november förra året uppstod en upploppsliknande situation på Sjumilaskolan då elever slog sönder stolar, bord och tavlor i ett av klassrummen och lärarna fick larma polis för att få stopp på oroligheterna rapporterade Sveriges Radio då. Oroligheterna på skolan bröt ut bara någon vecka efter att Skolinspektionen avslutat sin inspektion av skolan.
Den vänsterpolitiskt orienterade publikationen Göteborgs Fria skrev förra våren öppenhjärtligt om lärarnas situation på skolan där 25 lärare, en tredjedel av lärarna, då hade sagt upp sig sedan hösten 2013. Sedan dess har ytterligare lärare hoppat av eftersom de inte längre vill jobba kvar.
I sin rapport kräver Skolinspektionen att Göteborgs kommun omedelbart tar tag i problemen på Sjumilaskolan. Kommunen har fram till 29 april på sig att avhjälpa bristerna, annars tvingas kommunen betala 700.000 kronor i vite.