Enligt Aftonbladet använder appen tekniken bank-ID för att säkra samtycket före samlag, vilket kan minska risken att bli dömd för våldtäkt efter att ha haft frivilligt sex. Den risken är annars överhängande för män som deltar i sexuella aktiviteter från och med nästa vecka, då den kontroversiella svenska samtyckeslagen träder i kraft.
Appen har lanserats av den kvinnliga advokaten Baharak Vaziri som på sin hemsida uppger att hon jobbar som målsägarbiträde och försvarsadvokat.
På appens hemsida skriver företaget bakom appen att den nya lagstiftningen kan medföra stora bevissvårigheter vad gäller överenskommelsen mellan två parter som ska ingå ett samlag.
”Appen ska underlätta och styrka att de personer som ska ingå en sexuell förbindelse, ska göra det byggt på frivillighet och samtycke”, heter det bland annat i beskrivningen av appen i App store.
I en artikel i Aftonbladet spekulerar reportern Miriam Bratt i att appen skulle göra det svårare för kvinnor att "ångra sig" mitt under samlaget, och då göra gällande straffansvar för våldtäkt. Men den kritiken håller inte advokaten med om.
– Den här appen gäller inte om det är överfallsvåldtäkter eller om kvinnor är i utsatta situationer. Det här är bara till för om det är oklart på något sätt, och sådana fall finns det gott om, säger Baharak Vaziri till Aftonbladet.
Helt säker på att inte begå våldtäkt kan man dock aldrig vara. Lagen kräver nämligen att samtycke inhämtas "inför varje nytt moment" under sexakten, och det är tveksamt om man kan undgå straffansvar genom att på förhand inhämta samtycke avseende alla moment, vilket är tanken med appen.
"Häxjakt" på svenska män
Den nya sexlagen har fått hård kritik utomlands men helt undgått debatt i Sveriges så kallade etablerade medier. Tysklands största dagstidning Die Welt konstaterade nyligen att svenskar gör bäst i att använda skriftliga medgivanden innan de har sex i fortsättningen, under rubriken "Sverige driver den sexuella korrektheten till sin spets".
Tidningen tar även upp den omvända bevisbörda som de facto gäller i svenska sexualbrottsmål och gör sig rolig över det så kallade problem som lagen är tänkt att komma till rätta med.
"Svenska kvinnor rapporterar för närvarande (december 2017) varje dag om övergrepp. De rapporterar om våldtäkter när de sov eller var för fulla för att säga nej. De beskriver att de var vakna men mentalt 'frusna'. Andra, som en miljöpartistisk politiker, förklarar att det inte var förrän dagar eller veckor efter händelsen som de förstod att de faktiskt hade blivit våldtagna."
Enligt tidningen spårade den svenska debatten ur rejält under höstens #Metoo-hysteri, vilket fått till följd av landets etablissemang inlett rena förföljelsen av sexuellt aktiva svenska män.
"Sedan dess har det förekommit någon form av häxjakt i Sverige: många män sparkades efter att ledande tidningar anklagade dem för våldtäkter, i synnerhet med anklagelser från anonyma kvinnor. Delvis låg de påstådda attackerna årtionden tillbaka", skriver Welt.
Tidningen konstaterar att agerandet strider mot oskuldspresumtionen i Europakonventionen, som säger att den som anklagas för brott ska behandlas som oskyldig tills motsatsen bevisats. Men detta får inte debatteras i Sverige, det gjorde det svenska etablissemanget klart redan när man sparkade kolumnisten Staffan Heimerson från Aftonbladet efter att han ifrågasatt just hur det står till med oskuldspresumtionen vid anklagelser om sexbrott i Sverige, rapporterar Die Welt.