Akademiska sjukhuset i Uppsala fick i mars 2011 skarp kritik från Justitieombudsmannen (JO) för att patienter filmades under vården. Enligt JO var det uppenbart att TV3 i flera fall hade filmat människor som inte hade godkänt det bland annat då medvetslösa personer var med.
Under rättegången hävdade TV3 att den 58-årige pappan hade gett ett godkännande muntligt till tv-teamet, men att han tyvärr inte han skriva under den skriftliga versionen innan han dog. Familjen kunde inte motbevisa detta och tingsrätten lade därför TV3:s påstående till grund för sin bedömning.
Den färska domen mot familjen innebär att sköterskorna som medverkar i programmet inte har begått brott mot tystnadsplikten, eftersom meddelarfriheten i grundlagen gäller.
Enligt tingsrättens dom omfattas TV3:s sändning av rättigheterna i yttrandefrihetsgrundlagen. Däremot omfattas TV3 inte av de skyldigheter som följer av samma lag.
Under huvudförhandlingen hänvisade familjen till ett uttalande från Högsta domstolen som fastslår att yttrandefriheten gäller för enskilda inte för myndigheter som vill undgå ansvar för sina anställda. Tingsrätten struntade dock, enligt Aftonbladet, i att överhuvudtaget bemöta denna invändning i sin dom.