I normala fall när statliga eller kommunala myndigheter vill köpa in en tjänst eller produkt görs en offentlig upphandling. Detta gör att företag kan tävla om att erbjuda det bästa priset och på så sätt kan vi som skattebetalare få ut mesta möjliga för våra skattekronor. Förfarandet är dessutom viktigt då alla i och med det har möjlighet att få insyn i processen så att ingen kan skriva lukrativa avtal med släktingar eller vänner, vilket vore en form av korruption.
Men denna princip har Migrationsverket nu frångått, enligt dem själva pga den anstormning av asylsökande som Sverige tagit emot efter regeringens invandringspolitiska överenskommelse med Miljöpartiet. Riksrevisionen har kritiserat att myndigheten inte upphandlar varje avtal, vilket lagen kräver, men har valt att ha överseende med agerandet eftersom det gäller boende för asylsökande, som är garanterade att få sina behov tillgodosedda enligt lag.
Vi måste i direktupphandling anlita anläggningar som inte finns med i ramavtalet för att täcka våra behov, eftersom vi enligt lag måste ge de asylsökande husrum under väntetiden. Detta med Riksrevisionens goda minne eftersom det inte finns några alternativ, förklarar Martin Helander, kapacitetsplanerare på Migrationsverket för Fria Tider.
När det gäller Glava Gästgård skrevs kontraktet med ägaren CLT Care AB bara en vecka före utsatt inflyttningsdatum och föregicks alltså inte av något sedvanligt upphandlingsförfarande. Faktum är att företaget knappt hunnit bildas innan kontraktet skrevs på. Bolaget registrerades så sent som i augusti och F-skattsedeln från Skatteverket utfärdades bara två dagar innan avtalet värt åtskilliga miljoner skattekronor slöts med Migrationsverket.
Ett nystartat företag utan någon som helst dokumenterad erfarenhet av att erbjuda boende för asylsökande lyckas alltså teckna ett lukrativt statligt kontrakt. När Fria Tider begär ut uppgifter om hur avtalsförhandlingen sett ut eller hur man kommit fram till att anlita just CLT Care blir svaret att det enda dokument som finns i ärendet är det påskrivna avtalet. Migrationsverket kan inte alls redogöra för på vilka grunder man tecknat avtal med företaget.
Bakom CLT Care står VD:n och företagaren Alex Gorton från Åkersberga norr om Stockholm. En företagare som tidigare hållit på med IT men som nu, på kort tid, tycks ha sadlat om till en mer lukrativ bransch. Alex Gorton hade enligt Skatteverket en taxerad förvärsinkomst på 378 300 kronor förra året och åren dessförinnan en inkomst på ungefär samma nivå. Men ekonomin tycks ändå inte ha hindrat hans nystartade CLT Care från att köpa upp en större hotell- och konferensanläggning ute på landsbygden i syfte att ha Migrationsverket som garanterad hyresgäst.
Enligt avtalet är CLT Care garanterade 35 000 kronor per dygn exklusive moms för boendet på Glava gästgård, plus kostnaden för de boendes mat. Vid full beläggning blir intäkterna de dubbla, eller strax över två miljoner kronor i månaden. Avtalet löper året ut med möjlighet till förlängning efter årsskiftet. Trots att verksamheten är i full gång så äger CLT Care inte Glava gästgård, åtminstone inte ännu, det framkommer när Fria Tider kontaktar Alex Gorton.
Står CLT Care som ägare för Glava Gästgård?
Nej.
Vilka står som ägare för gården?
Det är fortfarande de gamla ägarna.
Har ni betalat för gården?
Ja, det har vi, men processen tar ett tag.
Var fick ni pengarna ifrån, tog ni det ur egen ficka?
Det finns någonting som heter banker i Sverige.
Som lånar ut pengar till ett nystartat företag som vill köpa upp ett konkurshotat hotell ute på landsbygden?
Det var inga stora summor det handlade om, en villa i Stockholm kostar också pengar.
Hade ni någon överenskommelse klar med Migrationsverket när ni fick lånet?
Jadu, jag kommenterar inte den frågan.
Alex Gorton är inte bara välfärdsentreprenör, han var tidigare anställd på regeringskansliet i Stockholm, en tjänst han enligt egen utsago avslutade 2009. Han vill inte redogöra för hur länge han arbetat för regeringen, men tillstår att det var ett bra tag. Han påstår dock att han, trots att han är VD för företaget, inte känner till hur man lyckades få kontraktet med Migrationsverket. Gorton hävdar istället att det är en annan välfärdsentreprenör vid namn Christer Andersson som står bakom hela affären, trots att denne man inte sitter med i företagets styrelse. Officiellt har Christer Andersson dementerat all inblandning i CLT Care.