Det var i juni 2017 som Svensk Försäkring, branschorganisationen för privata försäkringsbolag, tillsatte den förre statsministern Fredrik Reinfeldt (M) som ledare för sin "Trygghetskommission".
Detta är enligt egen utsago en expertkommission med uppdrag att "analysera utvecklingen av vardagsbrottsligheten" och föreslå åtgärder för att minska kriminalitet och otrygghet i Sverige.
När nyheten släpptes liknade Aftonbladets Lena Mellin Fredrik Reinfeldt och hans nya uppdrag vid Batman, "den superstarka seriefiguren vars föräldrar dödas av en rånare och som därefter ägnar sitt liv åt att bekämpa brottsligheten", skrev hon i en kolumn på aftonbladet.se, en liknelse som flitigt blev utskrattad i sociala medier.
Nu har Trygghetskommissionen presenterat en första rapport om brottsligheten i Sverige. I rapporten är det inte fler poliser som blir lösningen.
"Andra, hittills outnyttjade, samhällsaktörer kan aktiveras för att bidra i trygghetsarbetet", skriver man.
Trygghetskommissionen föreslår att en så kallad AMP-modell införs. AMP står för Affärs- och medborgarplats. Den bygger på att de aktörer som finns i ett område tar ett gemensamt ansvar för området i fråga för att minska brottstillfällena och skapa en säker och trygg miljö.
– I samhället finns en rad aktörer som idag är relativt outnyttjade i det trygghetsskapande arbetet, men som har stor potential att bidra till att öka tryggheten där människor bor och verkar, säger Fredrik Reinfeldt.
Vid sidan av polisen anses de viktigaste aktörerna att aktivera i detta arbete vara kommuner, fastighetsägare, säkerhetsbransch, näringsidkare, försäkringsbransch samt akademi och ideella krafter.
Därefter ska man få vanliga människor att befolka de otrygga områdena, framför allt "närvarande mammor".
– För i närvaro av mammor på gator och torg, vill kriminella inte vara, säger Fredrik Reinfeldt enligt Aftonbladet.
Men när Dagens Industri frågar den förre statsministern om invandringen till Sverige kan ha påverkat graden av otrygghet, svarar han att hans "Trygghetskommission" inte bryr sig om vilka gärningsmännen är.
– Brottsligheten, vem som än utför den, påverkar trygghetskänslan. Vi har inte försökt följa den svenska traditionen att ensidigt fråga vem gärningsmannen är. Vi har ställt frågan hur vi ändrar förutsättningarna för att kunna begå brott. Det är så vi tror man får bort brottsligheten, säger han till tidningen.
En trött Fredrik Reinfeldt summerar nattens trygghetsskapande. pic.twitter.com/MEc6cA98vh
— Steget Efter (@StegetEfter) 13 juni 2017