På förmiddagen idag höll statsminister Fredrik Reinfeldt en gästföreläsning för studenter i statsvetenskap på Stockholms Universitet. (Se även Fria Tiders ledare om föreläsningen.)
Enligt programmet skulle det handla om "politikens roll och hur Sverige påverkas av medlemskapet i Europeiska Unionen", men en stor del av föreläsningen kom att handla om regeringens syn på det snabbväxande oppositionspartiet Sverigedemokraterna.
Svårt att nå fram till SD-väljare
Moderatledaren klagade bland annat på att han tyckte det var svårt att nå fram till sverigedemokratiska väljare eftersom de tar del av andra mediakanaler än de där regeringens budskap får stå oemotsagt.
– Tar man in deras verklighetsbeskrivning ser man ett helt annat Sverige. Lyssnar man på det och inget annat får man en helt annan verklighetsbild och det gör att det är otroligt svårt för mig att nå fram.
Att det skulle gå att "nå fram" genom en öppen debatt i sakfrågorna avfärdade dock Fredrik Reinfeldt eftersom det helt enkelt finns för många samhällsproblem kopplade till invandringen.
– Vi kan inte tro att vi i öppen debatt tar hand om fenomenet Sverigedemokraterna, vi måste i grunden inse att det finns samhällsproblem kopplade till integration och invandring, brottslighet, globalisering och omställning av Sverige som vi måste lösa. Vi måste ge människor hopp om att det är problem som går att lösa. Det är det vi försöker göra.
Migrationsuppgörelsen syftade till att bestraffa SD-väljare
Statsministern kom även med ett intressant avslöjande i sitt tal till studenterna. Uppgörelsen med Miljöpartiet, som bland annat innefattar gratis sjukvård till personer som uppehåller sig illegalt i Sverige, var enligt moderatledaren en bestraffning av SD-väljare för att de skulle förstå att flyktingpolitiken kommer att bli ännu liberalare om man röstar på Sverigedemokraterna.
Budskapet till väljarna är att det inte ska gå att ändra på invandringspolitiken på demokratisk väg utan att varje röst, oavsett vilket parti man lägger den på, blir en röst för ökad invandring.
– Vi ska isolera dem från inflytande, sade han bland annat och hävdade att det var just det han hade gjort när regeringen kort efter valet slöt en överenskommelse med Miljöpartiet om asyl- och migrationspolitiken.
– Effekten av SD var att vi fick en politik i motsatt riktning, förklarade statsministern belåtet.
Jimmie Åkesson svarar statsministern
I ett pressmeddelande för en liten stund sedan menar Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson att statsministerns utfall mot hans parti är en reaktion på dess opinionsframgångar den senaste tiden.
– Detta är ett sätt för Reinfeldt att bemöta den väljarflykt som man ser bland annat från Moderaterna till oss just nu. Han märker förmodligen hur en majoritetsregering blir allt mer osannolik. Jag tycker dock att det är märkligt och beklagligt att han väljer att använda detta ovanligt hårda tonläge och samtidigt utesluta alla former av diskussion. Ett sunt politiskt klimat kräver att man kan tala respektfullt även med politiska motståndare.