I onsdags röstade riksdagen om huruvida Islamiska statens massmördande i Syrien och Irak bör erkännas som folkmord eller ej. Samtliga partier, utom de båda regeringspartierna S och MP, hävdade i debatten innan beslutet fattades att IS dödande och förföljelser, som i synnerhet riktats mot kristna och kurdiska minoriteter, är ett folkmord.
Men när det var dags för omröstning var det endast Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna som röstade för ett erkännande av IS dödande som ett folkmord, skriver tidningen Dagen. De tre partierna reserverade sig dessutom emot beslutet att inte erkänna folkmordet.
– Tyvärr ser det ut som att vi kommer att skicka en väldigt dålig signal från Sveriges riksdag att vi inte erkänner det här som ett folkmord i dag. Det tycker jag är skamligt! utbrast SD:s Julia Kronlid i en debatt innan omröstningen.
M: Folkmord
Den moderata riksdagskvinnan Karin Enström sade i debatten att IS dödande är "att betrakta som folkmord", men att det inte är en fråga för Sveriges riksdag att ta ställning till.
– Det är internationella överenskommelser som dikterar hur det internationella samfundet fastställer att folkmord har begåtts, och det ålägger stater och institutioner att agera, sade hon och fortsatte:
– Det är upp till de rättsliga ordningar som finns att fastställa om ett folkmord har begåtts, det är inte upp till Sveriges riksdag.
S: Inte folkmord
Socialdemokraternas riksdagsledamot Anders Österberg ansåg däremot att IS bara "gjort sig skyldiga till försök till folkmord".
– Enligt folkrätten är det mycket svårt att bevisa att det är ett folkmord som pågår, hävdade han bland annat.
Österberg sade däremot att situationen i Syrien och Irak är en "mänsklig katastrof".
– Assadregimens och Daeshs brutalitet drabbar urskillningslöst civilbefolkningen. Ingen undkommer, vare sig sunniter, shiiter, kurder, kristna minoriteter, yazidier eller andra grupper. Övergrepp begås även av andra grupperingar, sade han.
KD bakom motioner
Bakom motionerna om att erkänna IS massmördande som ett folkmord står de båda kristdemokraterna Robert Halef och Magnus Oscarsson.
– Dessa människor vill inte tvingas fly. Varför kan vi inte ställa upp för dem? Varför kan vi inte erbjuda en tryggad zon, och varför vågar vi inte säga som det är; att det pågår ett folkmord och att det kräver vårt agerande? frågade sig KD-politikern Sofia Damm.
Även SD presenterade en motion om att arbeta för upprättandet av en "säker zon" för utsatta minoriteter i Syrien och Irak, en motion som även den avslogs.
Sedan IS inledde sitt folkmord 2014 har tusentals kristna och yazidier mördats, ett stort antal kvinnor har tillfångatagits som sexslavar medan hundratusentals befinner sig på flykt på grund av sin religion eller etnicitet.