Bidragsregnet över invandrarna ser ut att gå mot sitt slut sedan riksdagen infört försörjningskrav som villkor för att beviljas permanent uppehållstillstånd eller ta hit anhöriginvandrare.
– Försörjningskravet vi nu infört gör att den som vill ta hit sina anhöriga ska ha en tillräcklig inkomst och bostad, säger inrikesminister Anders Ygeman.
Tidigare har invandrare som levt på bidrag kunnat ta hit sina anhöriga på de svenska skattebetalarnas bekostnad. Så sent som förra sommaren flög en 39-årig somalisk man sina tio barn till Sverige, trots att han själv lever på bidrag. Skattebetalarna tvingades till och med betala för flygbiljetterna.
Somalier får rätt till socialbidrag för tio flygbiljetter åt familjen
Möjligheten till bidrag för att flyga in ännu fler bidragsinvandrare stoppas alltså nu gemensamt av riksdagen och regeringen. Samtidigt ställs krav på försörjning för den som vill omvandla ett temporärt uppehållstillstånd till ett permanent.
Enligt den nya lagen, som trädde i kraft 20 juli, krävs dessutom att invandraren själv ordnar med en bostad stor nog för sig själv och de anhöriga han eller hon vill ta hit innan de beviljas inresetillstånd. En lag som, om den efterlevs, kommer sätta stopp för merparten av anhöriginvandringen från tredje världen.
Hur hög inkomst en invandrare måste ha regleras inte av lagen utan bestäms istället via en förordning från regeringen. Regeringen har nu beslutat använda sig av Kronofogdens så kallade normalbelopp (se lista) för att fastställa försörjningskravet. Normalbeloppen ska varje månad täcka kostnaderna för "mat, kläder, hygien, telefon, hushållsel, försäkringar och andra mindre utgifter för tillfälliga behov" och är alltså utöver bostadskostnaden.
Den 39-årige somalier som förra året flög sina tio barn till Sverige hade, enligt de nya reglerna, behövt vara en höginkomsttagare med en inkomst efter skatt på 40.000 kronor eller ännu mer för att få rätt att ta hit sina barn. Alternativet för honom hade annars varit att flytta till Etiopien där hans barn bodde innan de kom till Sverige.