Enligt preliminär statistik från Karolinska institutet (KI) som SVT hänvisar till ska de flesta nyanlända kvinnor från tredje världen ha bott i Sverige i över ett år när deras hiv-smitta väl upptäcks. Då kan de ha hunnit sprida sjukdomen vidare i samhället, samtidigt som en sen upptäckt ökar risken att de själva blir allvarligt sjuka eller dör i sjukdomen.
Veronica Svedhem Johansson är överläkare på Infektionskliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset. Hon säger till SVT att många helt enkelt inte vill testa sig. Hiv kan föra med sig ett socialt stigma som är svårt att hantera i flera invandrargrupper.
Under 80-talet var hiv i huvudsak en sjukdom bland homosexuella, men den höga invandringen från tredje världen har fört med sig att majoriteten av de människor som idag diagnostiseras med hiv är heterosexuella och i regel invandrare.
Svedhem Johansson säger till SVT att vården måste "bli tydligare" och bättre på att förklara för patienterna att hiv numera kan behandlas framgångsrikt.
År 2006 motionerade den svenske oligarken och riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson (S) om att införa obligatoriska hiv-tester för asylsökande. När även dåvarande statsminister Göran Persson (S) sade sig vara beredd att titta närmare på förslaget reagerade Sveriges hiv-lobby kraftfullt, och partiet tvingades backa. Idag anses obligatoriska hiv-tester helt uteslutet inom det politiska etablissemanget, men bland vanligt folk på nätet ser idén fortfarande ut att ha ett stort stöd.
"Ja det är väl det minsta man kan begära. Det är illa nog att dom väller in i landet och begår våldtäkter och rån - att dom dessutom sprider alla sina sjukdomar gör ju inte saken bättre", skriver en debattör på webbforumet Flashback.
Över 150 länder världen runt har restriktioner för att ta emot inresande med hiv.