Många upprördes igår av en artikel i Helsingborgs Dagblad om att polisen inte ingriper mot en tiggarfamilj som bosatt sig i en stuga utanför Landskrona medan stugans ägare är utomlands, trots att flera grannar slagit larm till polisen.
– Vi kan inte göra något förrän vi får in en anmälan från den som äger stugan, hävdade närpolisen Annel Manelli i Landskrona.
När Fria Tider under tisdagen kontaktar Skånepolisen för att höra om det verkligen stämmer kan myndigheten först inte lämna något tydligt besked om detta gäller alla typer av hus, utan väljer att svara mer generellt:
– Man måste ha handräckning av Kronofogden när det gäller privat område, säger polisens presstalesman Richard Glantz.
Därefter ber Glantz Fria Tider att maila över resten av frågorna så att han får rådgöra med en jurist om vad det är som gäller. Några timmar senare återkommer han med svar via mail, men kan inte ge något lugnande besked till alla de svenskar som oroas över att tiggare kan komma att passa på och bryta sig in i och ta över deras hem medan de är bortresta i sommar.
Polisen menar att den stuga utanför Landskrona som tiggarna bosatt sig i är ett ödehus och därför rubriceras det eventuella brottet som "olaga intrång". Men för att polisen ska kunna agera vid ett sådant intrång krävs en begäran från Kronofogden om handräckning, något som den som äger huset måste ansöka om.
När Fria Tider återigen ber myndigheten svara på om detta gäller alla typer av hus och om det även gäller svenskar som får sina hus ockuperade av tiggare, exempelvis en villa i ett bostadsområde, får vi veta att "vid pågående brott ska givetvis polisen agera direkt" men att det samtidigt är en "hypotetisk frågeställning" som polisen inte kan svara på.
Läs alla våra frågor och svar till polisen här (Fria Tider Plus)
Glantz säger dessutom att man "gör för närvarande allt" för att försöka få tag på ägaren till stugan utanför Landskrona och uppmanar svenskar som åker på semester att "vidta preventiva åtgärder" för att förhindra att någon bryter sig in i bostaden eller ockuperar den.
"Bra lås, grannsamverkan och timers för lampor är ganska effektiva skydd mot inbrott", skriver han i ett av sina mail. Men om olyckan är framme, och en tiggarfamilj helt sonika beslutar sig för att ta över ens hus när man är bortrest, så kan man alltså inte lita på att polisen ingriper – även om grannarna slår larm.