Pettersens text är ett svar på en tidigare debattartikel i vilken en filosof bekymrar sig över att en ökad rädsla för invandrare skapar ett kallare och mer cyniskt samhälle.
Polisinspektören avfärdar det resonemanget rakt av.
"Folks främlingsfientlighet i förhållande till denna grupp är högst rationell och befogad", konstaterar han.
För att stärka sin tes tar Thomas Utne Pettersen både upp brottsstatistik och hänvisar till sin egen erfarenhet. Han beskriver hur han dagligen har att göra med invandrare som begår mer eller mindre grova brott.
"År 2015 hade undertecknad ansvar för en rad häktade, med omkring 2.600 häktesdagar. 2.200 av dessa dagar gällde utländska män."
I Norge, som har haft en betydligt mindre asylinvandring än Sverige, har nio av tio dömda för våld mot barn invandrarbakgrund. De senaste tre åren har det avkunnats 89 domar i Oslo tingsrätt rörande våld i hemmet och 82 av de tilltalade hade invandrarbakgrund, skriver Petersen.
"Samhället och polisen spenderar enorma resurser för att utreda den här typen av brott som begås av utlänningar."
Thomas Utne Pettersen skriver vidare att "en av de enskilt viktigaste åtgärderna Norge kan vidta för att minska brottsligheten är att begränsa invandringen". Samtidigt är den probleminsikten märkligt frånvarande bland journalister och politiker, konstaterar han, och nämner Sverige som skräckexempel.
"I Sverige har hälsomyndigheterna offentligt gått ut med att hälso- och sjukvården för svenska medborgare försämrats som en följd av migrationen. Svensk polis har enligt media förbjudits att yttra sig i frågan. Det senare verkar vara en dålig idé."
Mörkläggningen av invandrares sexualbrott mot kvinnor är ett särskilt svek, enligt Pettersen.
"Allmänheten har rätt att få veta vilka utmaningar som polisen inför – för att inte tala om vilka som begår de flesta brotten."
Polisinspektören sammanfattar sitt resonemang på följande vis:
"Rättssäkerheten, välfärden, tryggheten och vårt jämlika samhälle är under tryck – utan en viktig faktor diskuteras tillräckligt; brott som begås av utlänningar, inklusive asylsökare. Det som gör mig mest orolig är att inte fler är oroliga."