Under onsdagen beslutade EU-kommissionen att aktivera Lissabonfördragets artikel sju mot Polen. Det innebär att Polen kan förlorar sin rösträtt I EU:s ministerråd.
Artikel sju kallas ibland för "atombomben" då syftet är att som en sista utväg skrämma ett medlemsland till lydnad.
Vill inte ha kommunistiska domare
Det som provocerat EU är att Polen röstat ja till ett lagförslag om att reformera sitt rättsväsende och låta landets parlamentariska församlingar, sejmen och senaten, få rätt att utse nya domare.
EU-kommissionen hävdar att Polen bryter mot unionens så kallade demokratiska principer, trots att många av EU:s medlemsländer utser domare på just politisk väg. I Sverige krävs inte ens parlamentets godkännande – så som föreslås bli fallet i Polen – istället utses svenska juristdomare direkt av regeringen. Detta gäller även Högsta domstolen, medan majoriteten av underrätternas domare själva är politiker.
Orsaken till att Polen vill ändra lagen är för att den polska domarkåren tillsattes under kommunisttiden och numera fungerar ungefär som ett kast där medlemmarna anser sig stå över den polska lagen. Den polska domarkåren utgörs nästan uteslutande av gamla kommunister och av deras barn och barnbarn, då den kommunistiska diktaturen i Polen gav domarna privilegiet att själva utse sina efterträdare.
Bryr sig inte om hoten från EU
Men nu meddelar Polen att man struntar i EU:s hotfulla påtryckningsförsök.
Polens justitieminister Zbigniew Ziobro säger att hans land visst är rättssäkert och hävdar att EU-kommissionens beslut egentligen handlar om politik, uppger Europaportalen. Polen ihop med bland annat Ungern har ju envetet vägrat gå med på EU:s asylkvoter.
– Detta kan vara en effekt inte bara av oppositionens uppgifter (om Polen till EU), utan också av att vi inte vill ta emot migranter. Men vi vill inte ta emot muslimska invandrare eftersom vi värnar polackernas säkerhet, säger PIS taleskvinna Beata Mazurek till Reuters.
Även Polens president Andrzej Duda har ignorerat EU-komminssionens beslut att aktivera artikel sju och undertecknade igår de lagändringar i landet som EU vill stoppa.
Lag och rättvisa (PIS) är ett nationalkonservativt parti som fick absolut majoritet i såväl sejmen och senaten i Polens parlamentsval 2015. Detta har skrämt upp delar av EU och den polska regeringens politik har jämförts med Viktor Orbáns nationalistiska styre i Ungern.