PISA är en internationell studie som mäter 15-åringars kunskaper i läsförståelse, matematik och naturvetenskap, där Sverige under flera år bara presterade sämre och sämre.
Mellan den första PISA-studien år 2000 och 2012 hade Sverige den största resultatförsämringen av alla länder, enligt Skolverket.
Men nu ska PISA, som drivs av OECD, införa ett nytt delprov som ska mäta elevernas "tolerans" mot andra kulturer samt motståndskraft mot "falska nyheter".
Det "globala kompetens"-testet, som det kallas, kommer att utföras tillsammans med matematik, läsning och vetenskap.
Men flera länder, däribland USA, Finland och Danmark säger nu att de inte kommer delta i det politiserade delprovet.
Enligt BBC syftar "global kompetens" till att testa hur väl ungdomar är beredda att arbeta tillsammans med människor från olika kulturer.
Testet kommer att mäta tolerans, kulturmedvetenhet och hur bra tonåringar är på att skilja mellan så kallade tillförlitliga informationskällor och falska nyheter.
Det ska fokusera på frågor om rasism, kulturell identitet och fördomar.
Enligt Andreas Schleicher, OECD:s utbildningsordförande, är det viktigt utbildningssystemens framgångar mäts i mer än bara traditionella provresultat. Under ett tal vid Education World Forum i London sa han att det måste finnas en större medvetenhet om "värderingar".
Hur väl de svenska eleverna kommer prestera i det politiskt korrekta testet återstår att se.