Det var i slutet av februari, några dagar efter att Ukrainas dåvarande president Janukovitj störtats i en statskupp, som Mikael Skillt satte sig på ett plan till Kiev. Bakom sig lämnade han ett samboförhållande som nyligen tagit slut, ett radhus i en förort till Stockholm och ett välbetalt jobb som projektör på en byggfirma.
Målsättningen med resan var att ansluta sig som frivillig till någon av de nationalistiska organisationer som genom sin centrala roll i den ukrainska revolutionen gått från att vara relativt perifera grupper utan nämnvärt inflytande till att idag helt behärska Kievs gator.
Det var inget lätt beslut att fatta, berättar Mikael Skillt när Fria Tider talar med honom på Skype på tisdag eftermiddag. Hans chef och arbetsgivare, som även var en personlig vän, var måttligt road när Skillt brådstörtat sade upp sin anställning och gav sig av. Att han ändå valde att resa till Ukraina var på grund av att han känner solidaritet med nationalisterna där, säger Skillt.
– Ukrainska nationalister har dött här på gatorna. Och jag hade något jag kunde bidra med. Så då får jag väl sätta mitt eget personliga välmående åt sidan.
Skillt är 37 år gammal och har ett långt förflutet inom den svenska nationalistiska rörelsen. Mellan 2002 och 2010 var han verksam i den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen. Idag är han medlem i Svenskarnas parti, men har inga uppdrag för partiets räkning. Han säger att han inte längre är nationalsocialist och beskriver sig som etnisk nationalist en term han använder för att markera avstånd till så kallad öppen svenskhet.
– Man föds till svensk. Det är ingenting man blir genom att åka tunnelbana eller dansa runt midsommarstången.
Vid ankomsten till Ukraina anslöt sig Skillt till organisationen C14, eller Sich, som står nära nationalistpartiet Svoboda. Partiet har flera ministerposter i den nya regering som tillträdde efter att Janukovitj avsattes.
C14:s ledare Yevhen Karas har i en intervju i BBC berättat att hans organisation har ungefär 200 medlemmar och att dess huvudsakliga mål är att helt och hållet kapa Ukrainas band till Ryssland. Han tillbakavisar påståenden om att han eller C14 skulle vara nazister.
– Jag är ingen nazist, jag är ukrainsk nationalist. Den huvudsakliga konfrontationen gäller att vissa etniska grupper kontrollerar många strukturer inom näringslivet och ekonomiska och politiska krafter, säger Karas till BBC.
– Ryssar och judar. Vissa icke-ukrainska grupper kontrollerar en mycket stor andel av den ekonomiska och politiska makten. Och i den situationen uppstår konflikter och spänningar gentemot det ukrainska folket, utvecklar Karas när BBC:s reporter frågar vilka etniska grupper han åsyftar.
C14 har enligt Skillt funnits relativt länge och ofta agerat för att skydda hyresgäster mot olagliga vräkningar.
– Det är ganska vanligt att hyresvärdar, liknande amerikanska så kallade slum lords, olagligt har vräkt boende för att riva husen och bygga något annat, vilket man kunnat göra genom att muta korrupta politiker. I många fall har C14 ockuperat sådana byggnader och när polis har kommit dit så har man jagat bort dem.
När protesterna mot regeringen Janukovitj inleddes i höstas var C14 en av de organisationer som tog strid med kravallpolisen Berkut när den försökte driva bort demonstranterna från Maidantorget.
– De flesta inom C14 har varit väldigt aktiva i kravallerna kring Maidan. Om man sätter sig ner och pratar med grabbarna så kan jag på rak arm nämna i alla fall tio som har förlorat någon vän som dött i kravallerna. Så de har stått i fronten, säger Skillt.
– Jag har aldrig hört någon säga att han är nationalsocialist. De slåss för ett etniskt Ukraina.
Paramilitär höger fyller maktvakuum
Idag är C14 en maktfaktor i Ukraina. Tillsammans med den så kallade Högra sektorn patrullerar C14 gatorna, ingriper mot brott och bevakar offentliga byggnader. Skillt och flera andra svenska frivilliga deltar i patrullverksamheten.
– Polisen finns men de är väldigt osynliga. De flesta man ser fungerar som trafikpoliser, faktiskt. I praktiken är det C14 och Högra sektorn som upprätthåller ordningen.
Bakgrunden till att det uppstått ett maktvakuum i Kiev, som nu fylls av paramilitära högergrupper, är att polisstyrkan Berkut helt har upplösts och många inom den reguljära polisen fått sparken.
– Man har haft en enormt stor korruption inom polisen vilket lett till att en del avskedats. Poliser har flytt i rädsla för sina liv för att de varit korrumperade eller betett sig som as. De poliser som finns kvar är Ukrainavänliga och inte korrumperade. Men de har fortfarande, tack vare sina risiga kamrater, väldigt lågt förtroende bland folk, säger Skillt.
– Berkut har varit riktigt vidriga. Jag har träffat en del som har tillfångatagits av Berkut. De har utsatts för regelrätt tortyr och till och med lemlästats. Folk har fått tår och fingrar avklippta. Man har dränkt människor i bensin och stått och rökt bredvid dem. Man har hällt vatten över folk och slängt ut dem i tiogradig kyla.
I motsats till polisen åtnjuter däremot de nationalistiska grupperingarna mycket stort förtroende hos allmänheten, berättar Skillt.
– De har agerat föredömligt i folkets ögon. I många fall har de obeväpnade, och med fara för eget liv, gått mot beväpnad polis och på så sätt vunnit folkets förtroende.
I måndags när det ukrainska parlamentet sammanträdde för att diskutera situationen i Krim var det C14 och Högra sektorn som svarade för säkerheten. Skillt ingick i styrkan som C14 hade på platsen. Ett fotografi visar honom iförd uniform, skottsäker väst, skidmask och solglasögon. På ryggen bär Skillt ett vapenfodral. Han vill inte berätta vad det innehåller.
– Ett fiskespö, säger han.
Pressbilder från i måndags visar emellertid uniformerade och maskerade män som öppet bär automatkarbiner utanför parlamentet.
Skillt bekräftar att såväl C14 som Högra sektorn har tillgång till skjutvapen, även om det inte ingår i standardutrustningen. Förmågan att hantera vapen på ett säkert sätt varierar rejält från person till person.
– En del av människorna i Högra sektorn är som apor med vapen. Det är förenat med livsfara att ens gå i närheten av dem. Det är rena Åsa-Nisse-kompaniet, man har ett vapen och slänger det omkring sig som om det var en träpinne.
– Inom C14 har man ett mycket bättre säkerhetstänkande. Det är nästan svensk militär standard där.
Skillt beskriver C14 som en mer professionell och disciplinerad grupp än Högra sektorn. Innan Skillt godkändes för tjänstgöring i C14 fick han genomgå en slags rudimentär mönstring som innefattade skytteprov och fystester. Kandidater förväntas kunna springa fem kilometer på under 25 minuter, iförda uniform, skyddsväst och övrig personlig utrustning.
– Det är inte så lätt som det kanske låter. En del av sträckan går uppför en fruktansvärd backe. Jag sprang på 24 minuter och några sekunder, säger Skillt.
Högra sektorn bildades i höstas när protesterna tog sin början och fungerade då som en paraplyorganisation för olika nationalistiska grupperingar som ville hjälpa till att hindra polisen från att driva bort demonstranterna från Maidan. Organisationen inrymmer allt från soldater med stridserfarenhet från krigsskådeplatser som Afghanistan och Tjetjenien till studenter och fotbollshuliganer.
Enligt Skillt har de olika grupperna inom Högra sektorn vid det här laget smält samman och blivit en organisation med en gemensam ledning. Dess chef, Dmitrij Jarosh, kommer att ställa upp i presidentvalet i maj. Han motsätter sig integration med EU som han beskriver som ett monster som infört "anti-kristna och anti-nationella lagar". I en marknadsföringsfilm förklarar Högra sektorn att den kämpar mot "totalitär liberalism" och för en "europeisk återfödelse".
En incident förra veckan illustrerar vilket inflytande de paramilitära högergrupperna utövar i Ukraina efter revolutionen. Skillt berättar att han var en av ett tjugotal aktivister från C14 som i fredags begav sig till kriminalvårdens kontor i Kiev. Syftet med besöket var att få loss en av organisationens medlemmar som sitter fängslad för att ha deltagit i gatustrider med polisen under Janukovitjs tid vid makten.
– Det fanns fyra vakter på platsen. De låste in sig i en vaktkur när vi kom dit. Vi meddelade chefen för kriminalvården att om inte han kom ut och pratade med oss, skulle vi komma in och prata med honom.
Efter en diskussion med myndighetschefen ute på gatan fick C14 beskedet att kriminalvården delade deras bedömning att den fängslade aktivisten frihetsberövats på felaktiga grunder och att man skulle verka för att han släpptes.
Ryska infiltratörer
Utöver Kiev har Skillt besökt ett antal städer i det ryskinfluerade östra Ukraina, främst Charkov, Odessa och Donetsk.
– Stämningen är långtifrån bra där. Det har varit sammandrabbningar med dödlig utgång på ett par av platserna. I Charkov har det öppnats eld från Högra sektorns sida. En ganska god vän till många i C14 blev ihjälstucken i Donetsk.
Fria Tider rapporterade i början av mars om en incident i Charkov där pro-ryska demonstranter stormade en regeringsbyggnad och tillfångatog ett trettiotal aktivister från Högra sektorn, som ockuperat byggnaden. Sedan dess har kontrollen över byggnaden, och liknande lokaler i andra städer i östra Ukraina, växlat flera gånger mellan Högra sektorn och pro-ryska aktivister, berättar Skillt.
– Just nu tror jag att pro-ukrainska styrkor håller byggnaderna men det kan ändras från dag till dag.
Enligt Skillt har aktivister som bussats in från Ryssland bidragit till att piska upp pro-ryska stämningar i östra Ukraina. Han berättar att han förra veckan var med när en rysk soldat greps och förhördes av en pro-ukrainsk paramilitär grupp i Charkov.
– Det kom en busslast med pro-ryska aktivister. Det blev lite konfrontation och en av herrarna från bussen togs om hand och förhördes. Det visade sig att han var rysk soldat på permission. Han hade fått betalt för att resa till Charkov och ställa till med cirkus. Han var inte betald av den ryska staten utan av grupperingar i Ryssland som har intresse av det här och arrangerar bussresor till östra Ukraina.
– Det betyder inte att det inte finns vanligt folk och lokala grupper som är pro-ryska också. Det finns det. Men en stor del av de som är väldigt militanta och duktiga på att bedriva militant aktivism är ryssar.
Skillt har även varit i västra Ukraina, som mestadels bebos av etniska ukrainare. Befolkningen där är i allmänhet mer orienterad mot Europa och väst än i landets östra delar. I väst är läget mycket lugnt, uppger Skillt. Polisen svarar fortfarande för att upprätthålla ordningen där och har inte ersatts av paramilitära grupper som i Kiev.
Prickskyttedueller på Maidan
När Fria Tider frågar Skillt om misstankarna att den ukrainska oppositionen kan ha legat bakom beskjutningar av demonstranter på Maidan, säger han att han känner till uppgifterna men inte sätter tilltro till dem. Däremot har han själv talat med två personer som bedrev prickskytte mot polisen vid Maidantorget under kravallerna.
– De använde sig av halvautomatiska gevär av märket Saiga, försedda med kikarsikten, och sköt från tredje våningen i det så kallade fackföreningshuset vid Maidantorget. Deras uppgift var att slå ut Berkuts prickskyttar, säger Skillt.
Han berättar att han i måndags stötte på en man i amerikansk uniform som bar ett USA-tillverkat vapen.
– Det var lite udda att se, men det visade sig vara en ukrainare. Han hade en modifierad, kort M-16 med kikarsikte och benstöd. Vi hälsade på varandra som hastigast.
Frivillig i armén
Ett av de projekt Skillt arbetar med är att skapa ett internationellt center dit nationalister från andra länder ska kunna resa och lära känna ukrainska meningsfränder.
– Det handlar främst om att knyta kontakter och utbyta erfarenheter av politiskt arbete. Att få en förståelse för vad som har hänt här och händer i andra länder. Det kommer att ske i C14:s lokaler men det är även andra aktörer inblandade. Svoboda kommer säkerligen att ha ett finger med i spelet.
Några planer på att återvända till Sverige inom överskådlig framtid har inte Skillt. Han har anmält sig som frivillig till den ukrainska försvarsmakten och krigsplacerats som soldat i ett skyttekompani. Om det utbryter krig räknar han med att bli inkallad.
Någon militär utbildning i Ukraina har han ännu inte genomgått. Hans militära erfarenhet består av 7,5 månaders värnpliktstjänstgöring vid numera nedlagda I21 i Sollefteå och utbildning till prickskytt inom hemvärnet.
"Om fem år så titulerar ni mig överste ; ) Nä, jag har inte en aning, förhoppningsvis pendlar jag mellan Sverige och Ukraina", skriver han på Twitter när han får frågan vad han tror att han kommer att göra om fem år.