– Om Europa vill kunna föryngras måste det återupptäcka sitt kulturella ursprung. Av alla västländer har EU-länderna starkast och djupast kulturella rötter. Genom kolonialismen har denna kultur nått den nya världen. Men glömmer man sin egen historia så försvagar man Europa. Det är då vi riskerar att bli en innehållslös plats, säger påven till Vatikanstatens tidning L’Osservatore Romano.
– Idag kan vi tala om den arabiska invasionen. Att den existerar är ett samhälleligt faktum, tillägger han.
Föga förvånande tycker dock påven, som har beskrivits som den mest politiskt korrekte hittills, att en arabisk invasion kan vara gottgörande och berikande för Europa och dess befolkning. Och om de EU-länder som vägrar ta emot araber säger han kritiskt:
– De skapar oreda i politiken med omständliga lösningar. Naturligtvis måste man komma till förhandlingsbordet, men bara om man är beredd att förlora något för att vi alla ska tjäna på det, säger han.
Samtidigt är påven i huvudsak positiv till europeisk kultur, men det tycks i huvudsak bero på att han betraktar den som universalistisk snarare än inskränkt och nationalistisk.
– Den enda kontinent som kan skapa enighet i världen är Europa. Kina har kanske en längre kulturhistoria, men den är djupare rotad. Bara Europa har en historia som är universalistisk och tjänande, säger påven.
Utgångspunkten för intervjun med L’Osservatore Romano är enligt tidningen: Hur formulerar man en kritik av modernitet som inte är reaktionär? En frågeställning som bara till hälften kan betraktas som politiskt korrekt. Och kanske är det globala, mångkulturella och USA-underordnade konsumtionssamhälle som förespråkas av svenska liberaler trots allt något annat än det som påven tänker sig.
– Det bästa formen av globalisering skulle vara en ganska begränsad sådan. Allt kan vara enat, men varje folk, varje nation, behåller sin identitet, sin kultur, sin rikedom, säger han.