Både Trump och Sanders kan beskrivas som populister. De är öppet kritiska till storbankerna och driver sina kampanjer utan pengar från vare sig Wall Street eller särintressen.
Ändå krossade de motståndarna i sina respektive partier under primärvalet i New Hampshire.
På de amerikanska mediehusen försöker journalister yrvaket bena ut hur detta kunde ske. Varför har väljarna övergett etablissemanget?
"Vi ser ett totalt förkastande av det politiska etablissemanget. Detta är ett hot som vi inte har tagit på tillräckligt stort allvar de senaste åren, vilket framgår av att de flesta avfärdade Trump som en clown och ett skämt", skriver Douglas Schoen för Fox News.
Medierna nämner i synnerhet det hot som Donald Trump utgör mot det republikanska partietablissemanget, vars favoritkandidater ligger långt efter Trump i opinionen. Kommentatorer gör gällande att partiet befinner sig "i kaos" och "stirrar ner i en avgrund".
Timothy Lee beskriver i Vox resultatet i New Hampshire som "en fullkomlig katastrof för det republikanska etablissemanget". Han föreslår att etablissemanget sluter sig samman bakom Ted Cruz, som också av många betraktas som en "outsider" och därför kan tänkas ha en större chans att besegra Trump än de andra.
På samma nyhetssajt skriver vänsterprofilen Ezra Klein att Donald Trumps framgångar är "fruktansvärda".
"Trump är den farligaste större presidentkandidaten i mannaminne. Han kombinerar sina fruktansvärda idéer med ett oroväckande temperament; Han är rasist, sexist och demagog, men han är också en narcissist, en översittare och en dilettant", konstaterar Klein.