DN:s nytillträdde chefredaktör Peter Wolodarski meddelade redan i mars att så många som 80 tjänster ska bort en siffra som innebär att tidningen gör sig av med var femte anställd. Nedskärningarna görs mot bakgrund av att tidningens annonsintäkter minskat kraftigt.
Om trenden håller i sig betyder det att vi hamnar på förlust. Vi ser därför över kostnader inom hela organisationen, sade Wolodarski till Dagens Media när uppsägningarna aviserades.
Ledningens förhoppning var då att kunna genomföra den planerade personalminskningen genom frivilliga överenskommelser med personalen. Men tidningens erbjudande till sina anställda som innebär tre månadslöner till den som går med på att sluta mötte omedelbart skarp kritik från fackföreningen Journalistförbundet som kallade erbjudandet snålast i branschen.
Efter att det stod klart att alltför få nappat på erbjudandet inleddes förhandlingar mellan företagsledningen och den lokala fackklubben. Men i förra veckan avbröts diskussionerna efter att det stod klart att det inte gick att nå enighet om uppsägningarna.
Nu anklagas DN-ledningen för att försöka provocera anställda att säga upp sig genom att omplacera dem till nyinrättade hittepåtjänster där de får utföra meningslöst terapiarbete. Det handlar om 12 anställda som inte kan sägas upp enligt gällande turordningsregler, som ledningen vill flytta till en särskild redaktion där de ska arbeta med att ta fram material till DN:s 150-årsjubileum som infaller nästa år.
Det känns helt förskräckligt och godtyckligt. Och det är ett väldigt fult sätt att kringå LAS på, säger en av journalisterna som berörs av beslutet till Dagens Media.
Helt oacceptabelt, chockerande och för jäkligt är några av de omdömen som DN-anställda fällt om ledningens sätt att hantera nedskärningarna enligt uppgifter till Dagens Media, som beskriver stämningen på tidningen som oerhört tryckt.
Eftersom förhandlingarna med den lokala fackkklubben har strandat kommer förhandlingar mellan DN och Journalistförbundet att påbörjas på central nivå inom några veckor.
Läs också:
Gråt när var femte går från Sydsvenskan