Asylkvoterna

Nytt asylsystem i EU: Straffar länder som inte tar emot asylsökare

Publicerad 19 oktober 2017 kl 12.33

Utrikes. EU väntas idag anta ett nytt asylsystem där samtliga EU-länder tvingas ta solidariskt "ansvar" för asylsökare. De som vägrar ska få EU-stöd indraget, rapporterar Europaportalen.

Dela artikeln

Det är den svenska Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (L) som haft ansvaret för att ta fram EU:s nya asylregler, där nu alla medlemsländer ska tvingas ta emot asylsökare beroende på sin folkmängd och BNP.

De nya reglerna innebär bland annat att asylsökare direkt ska fördelas "jämlikt" mellan EU-länderna, personer ska få söka asyl i länder som de har koppling till och om koppling saknas ska de få välja bland de fyra EU-länder som tagit emot minst asylsökare året innan.

Stora och rika länder som Tyskland kommer därmed fortsatt få ta emot många asylsökare. Inte nog med att Tyskland både har en stor folkmängd och hög BNP, eftersom landet redan tagit emot ett stort antal invandrare finns där säkert många personer som andra asylsökare kan ha koppling till.

Wikström menar att det nya systemet kommer bli "betydligt bättre och mer rättvist" än det som EU-kommissionen föreslog våren 2016.

– Det absolut viktigaste är att alla medlemsländer blir skyldiga att ta en rättvis del ansvaret, säger hon till Europaportalen.

Under torsdagen väntas Europaparlamentets utskott för inrikes och rättsliga frågor (LIBE) rösta igenom förslaget. Därefter väntas även parlamentet rösta för det.

Men de EU-länder som trots det nya systemet vägrar ta emot asylsökare kommer straffas hårt. De ska kunna få sitt EU-stöd indraget.

Enligt Cecilia Wikström finns det en bred majoritet som stödjer den påföljden. På detta sätt hoppas man kunna pressa länder som Ungern och Polen att ta emot tusentals utomeuropeiska invandrare, något de hittills vägrat göra. Ungern och Polen är samtidigt ett par av de länder som tar emot mest EU-stöd.

Europaportalen uppger att det nya asylsystemet har påskyndats för att bli klart innan årsskiftet, men det kommer troligen inte lyckas. Sedan tar nämligen Bulgarien och därefter Österrike över som EU:s ordförandeland, något som oroar Cecilia Wikström. I söndagens parlamentsval blev nämligen invandringskritiska ÖVP och FPÖ de två största partierna i Österrike, något som får Wikström att "hålla andan".


Nyheter från förstasidan

S har lagt 5 miljoner på egna trollfabriker

Hånar konkurrerande politiker – anonymt. Men att SD gör samma sak är S-ledaren Magdalena Andersson djupt kritisk till.0 

Ekonominyheter

Bankomat bygger egna kontantdepåer

Startar eget distributionsnät när andra lägger ned.. "Bankomat kommer fortsätta att se till att människor kan ta ut och sätta in kontanter".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Rumble anser sig ha missgynnats av konkurrenten. Profilerar sig som ett höger-Youtube med mer yttrandefrihet.0 

Mer från Utrikes

"USA går ur Nato om Trump vinner valet"

John Bolton övertygad.. Den här gången händer det, enligt legendariske höken.0 

Sköt ihjäl bråkig black lives matter-demonstrant – benådas

Agerade i självförsvar.. Guvernören: "Det kan inte någon vänsteråklagare ändra på".0 

Utvidgar censuren. Nyhetsbyrån Ria Novosti och officiella regeringsorgan inkluderas.0 

Vetenskap

Tecken på atmosfär runt jordlik planet. Upptäckten med James Webb-teleskopet.0 

Kultur

Pojkscouterna blir könsneutrala. Byter namn – efter 114 år.0