Antalet asylsökare brukar öka under våren, då vädret blir bättre vilket gör det lättare att ta sig till Europa. Men i år är antalet ensamkommande från tredje världen, som tagit sig illegalt till Sverige och sökt asyl, högre än någonsin.
De flesta kommer från Afghanistan, Eritrea och Somalia.
– Även i maj-juni förra året ökade antalet ensamkommande barn från Eritrea mycket snabbt, för att sedan minska efter sommaren. Skillnaden i år är att förutom eritreanerna så har även antalet barn från Somalia och Afghanistan ökat kraftigt, säger Migrationsverkets omvärldsanalytiker Helena Carlestam.
Hittills i år har 4.546 asylsökande ensamkommande kommit till Sverige och sökt asyl, vilket kan jämföras med 2.352 under motsvarande period i fjol.
Totala antalet asylsökare har minskat något under första halvåret 2015, jämfört med samma period förra året. Det har gått från 32.128 till 28.967, vilket är en minskning med nästan 11 procent.
Ökningen av så kallade ensamkommande barn till Sverige är en direkt konsekvens av att det skett en ökning i Europa under de senaste åren.
Under 2014 tog sig nästan 25.000 påstådda ungdomar till EU för att söka asyl – en ökning på över 75 procent jämfört med 2013, enligt siffror från Eurostat. Och Sverige är det land i Europa dit de flesta söker sig. Nästan en tredjedel, 29 procent, hamnade i Sverige under 2014.
– Sverige har under flera år fått rollen som allt mer primärt mottagarland för asylsökande ensamkommande barn. Våra mottagningsvillkor, utbildningssystem och nivå på arbetslöshet är alla viktiga faktorer för att barnen ofta väljer Sverige. Att vi har en förhållandevis generös praxis i ensamkommande barnärenden påverkar också, då barnen inte sällan blir den första ankomsten i en familjemigration, säger Helena Carlestam.