Nya bolåntagare har skuldkvot över 300 procent

Publicerad 3 juni 2015 kl 18.27

Ekonomi. Enligt en ny rapport från Riksbanken har 170.000 svenska hushåll en skuldkvot på 600 procent eller högre, och majoriteten av nya bolåntagare har en skuldkvot över 300 procent. Det är betydligt värre siffror än inför finanskrisen i USA, där hushållens skuldkvot hann stiga till 130 procent innan bubblan sprack 2008.

Dela artikeln

I Riksbankens nya finansiella stabilitetsrapport som släpptes på onsdagen framstår svenskarna som ett påfallande kortsiktigt folk som inte kan få nog av att låna bankernas nyskapade pengar. Skuldkvoten, alltså hushållens låneskulder som andel av den årliga disponibla inkomsten efter skatt, har stigit från runt 100 procent vid slutet av 1990‑talet till 170 procent i början av 2015.

Men många grupper av svenskar har en betydligt högre skuldkvot än så. Hela 60 procent av de nya bolåntagarna har exempelvis en skuldkvot över 300 procent – mer än dubbelt så hög som den genomsnittliga skuldkvoten i USA strax innan finanskrisen 2008. Och 170.000 svenska hushåll har en skuldkvot på 600 procent.

"För ett hushåll med en skuldkvot på 600 procent, ett lån på drygt 2 miljoner och en disponibel inkomst på 30.000 kronor i månaden skulle detta innebära att räntekostnaderna efter ränteavdrag ökar från 2.500 kronor till 7.500 kronor per månad", skriver Riksbanken.

Med en bolåneränta på 8 procent skulle räntebetalningarna uppgå till ungefär 35 procent av den disponibla inkomsten – förutsatt att ränteavdragen behålls. 

Banken ser flera åtgärder som genast måste vidtas från regeringen och andra myndigheter: 

"Ett amorteringskrav motsvarande åtminstone Finansinspektionens förslag bör snarast införas. Andra möjliga kompletterande åtgärder är till exempel ett skuldkvotstak och en skärpning av kraven för bankernas kreditprövning av enskilda hushåll", skriver man i rapporten.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Italien sågar EU:s oro för Musk: "Det är Soros som är problemet"

Meloni sågar Bryssels fokus på Tesla-ägaren. "Är problemet med Musk att han är rik och inflytelserik, eller att han inte är vänster?"0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.